Puheenaihe

Selvitys: Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat keveitä verottajia – täällä verotaakka on jopa 3200 euroa raskaampi

Veronmaksajain Keskusliitto selvitti, miten kunnat verottavat.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Maakuntakeskusten kevein verottaja on tänä vuonna Helsinki. Kireimmin kuntalaisiaan verottaa puolestaan Kokkola.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa. Keveimmin verottavaa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joiden kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

Tieto tulee ilmi Veronmaksajain Keskusliiton tekemästä Kuntien verot 2019 -selvityksestä. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

Esimerkkilaskelmassa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat pääkaupungissa veroa vuodessa yhteensä 14 533 euroa. Mukana ovat kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistö. Kokkolassa kyseisiä veroja maksetaan 3 182 euroa enemmän.

Kun vertailuun otetaan mukaan kaikki Suomen kunnat, esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan kuluvana vuonna eniten veroja Honkajoella ja Jämijärvellä: yhteensä 29 678 euroa. Eroa on 4 672 euroa keveimmin verottavaan Kauniaisiin, jossa veroja maksetaan samassa laskelmassa 25 006 euroa. Mukaan on laskettu kunnallis- ja kirkollisvero sekä valtionvero, yleisradiovero ja sosiaalivakuutusmaksut.

Ankaria verottajia ovat myös muun muassa Teuva, Haapajärvi ja Reisjärvi. Keveimpiin verottajiin kuuluvat Helsingin lisäksi myös esimerkiksi Espoo, Eurajoki ja Vantaa.

Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla.

Kunnalliset tuloveroprosentit pysyvät Suomen suurimmissa kaupungeissa kuluvana vuonna ennallaan vuoteen 2018 nähden. Tuloveroprosenttiaan nosti 46 kuntaa, kun taas keventäjiä on viisi. Suurimmat veroprosenttiaan muuttaneet kaupungit olivat Pori ja Vaasa, joissa nousu oli puoli prosenttiyksikköä.

Selvitys esimerkkilaskelmineen löytyy Veronmaksajain verkkosivuilta. Sivuilta löytyy myös lista lievimmin ja ankarimmin verottavista kunnista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Veronmaksajien edunvalvoja jyrähti uudistuksesta – "Nyt yritetään säästää väärästä paikasta"21.1.2019 17.50
Tutkijat: Opintotuen tulorajan voisi nostaa 18 000 euroon – "Hyödyttäisi opiskelijoita ja kerryttäisi verotuloja"17.1.2019 10.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu