Puheenaihe

Vaara vaanii nyt meren jäällä – ohutta on tulipalopakkasista huolimatta

Ammattailaiset suosittelevat malttia ja tietämystä jäillä liikkujille.

Jään päällä tehokkaana eristeenä toimiva lumi hidastaa jäätymistä.

Marianna Simo/arkisto

Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa.

Yleisradion legendaarinen heikkojen jäiden informatiivinen video varoittaa heikoista jäistä.

Tällä hetkellä ohut tasainen jää (5–15 cm) peittää nyt koko Itämeren rannikon aina Inkoosta Haminaan saakka. Jääpeite ei ole kuitenkaan sellainen, että se kantaisi ihmistä joka paikassa.

Heikoille jäille meneminen on nyt ammattilaisten mielestä vielä osassa Suomenlahtea vaarallista. Jäällä liikkujien kannattaa pitää todella maltti mielessä.

Helsingin Pelastuslaitos tuli ulos hauskalla tavalla ja varoitti ihmisiä Twitterissä meren jään heikkoudesta.

– Mitenköhän se pitäis runoilla, ettei ihmiset menis heikoille jäille? Niin, ehkä se pitäisikin runoilla… Jää hauras hatara, Alta pettää katala, Vältä vaara vakava, Pidä allas kamara.

Ilmatieteenlaitoksen jääasiantuntija Niko Tollman puhuu ohuista jäistä osassa merta. Loviisassa mittauspisteessä suojaisessa paikassa jään paksuus on 15 senttimetriä.

– Suomenlahden suojaisiin lahtiin tuli jäät jo aiemmin ja jään paksuus on monin paikoin riittävä 10-15 senttimetriä. Lunta on tullut rannikolla jään päälle kuitenkin aika paljon ja se heikentää jään paksuutta. Jää ei paksune samalla tavalla, kun lumi toimii eristeenä.

Yleiseen jäällä liikkumiseen Tollman neuvoo erityistä varovaisuutta.

– Pitää kyllä tietää hyvin missä liikkuu. Kun jää paksuutta ei näe omin silmin, niin kyllä kannattaa pitää malttia. Kannattaa mittailla jään paksuutta, ennen kuin menee joka paikkaan. Järki kuitenkin mukana.

Hän sanoo, että talvi näyttäisi jatkuvan hyvänä ja jää tulee vielä tästä paksuuntumaan.

– Yleisesti jään tilanne ei ole ollut nyt tammikuussa niin vahva, kuin esimerkiksi viime vuonna samaan aikaan. Pääkaupunkiseudun meren jään tilanne on siis paikoin ohut ja se on vielä vallitseva tilanne.

Esimerkiksi Espoossa ja Helsingissä ei ole saatu avattua meren jäälle yhtään matkaluistelurataa. Heikko jäätilanne on pitänyt ratojen tekijät poissa.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Jarkko Koskela kertoo, että sisävedet ovat jäätyneet hyvin Etelä-Suomessa.

Mittauspisteet Espoon Pitkäjärvellä ja Tuusulanjärvellä kertovat paksusta jäästä. Espoossa on 31 senttimetriä jäätä ja Tuusulassa 26 senttiä.

– Aivan kokonaan ei jääpeite ole teräsjäätä, sillä on ollut ongelma, että tuli vettä välillä. Sen jälkeen satoi lunta ja pinta jäätyi jossain ohuemmaksi pinnaksi. Tuo ohut pinta saattaa jossain mennä läpi ja alta voi tulla esiin sohjoa. Sisävedet ovat kyllä hyvin jäässä ja kyllä ne ihmisen kestävät. Pienemmät järvet ja lammet ovat pääkaupunkiseudulla kyllä hyvässä jäässä, Koskela näkee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pelastuslaitos varoittaa: Laivaväylien lähelle menneet joutuneet vaaraan jäällä2.3.2018 15.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu