Puheenaihe

KHO tyrmäsi oluen etämyynnin Varustelekalta – Yritys: "Emme tiedä miksi tämä pitää kieltää, mutta kielletään kuitenkin"

Pienpanimoiden oluet on vastakin haettava myymälän hyllystä - niitä ei saa toimittaa etämyynnillä.

Johanna Erjonsalo

Armeijatavaran myyntiin erikoistunut Varusteleka yritti vuonna 2016 saada luvan myydä olutta verkkokaupan kautta. Lopullinen päätös asiaan on tullut nyt, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) kielsi etämyynnin.

KHO:n jäsenet olivat asiasta erimielisiä. Ratkaisu annettiin äänin 3–2.

– Tämä taistelu oli tässä, vaikka kamppailu kyykytystä vastaan jatkuukin, Varusteleka kertoo verkkosivuillaan.

Varusteleka kehitti Matkahuollon kanssa järjestelmän, jossa jakelu olisi tapahtunut vain ennestään alkoholia myyvissä toimipisteissä. Yrityksen tavoitteena oli monipuolistaa etämyynnin avulla pienillä paikkakunnilla myytävien oluiden valikoimaa.

Paketin olisi voinut noutaa vain alkoholin myyntiaikojen sisällä, eikä pakettia olisi luovutettu alle 18-vuotiaalle. Lisäksi jo tilausvaiheessa olisi pitänyt vahvalla tunnistautumisella osoittaa, että on oikeutettu ostamaan olutta.

– Oluen ostaminen nettikaupasta olisi siis ollut jopa tarkkaillumpaa kuin muualla, koska ikä tarkastetaan kahteen kertaan ja henkkarit näytetään pakettia noutaessa.

Yritys muistuttaa, että toimintamalli, jossa yhdellä myyntiluvalla alkoholia myydään ja toisella luovutetaan, ei ollut erikseen laissa kielletty.

Aluehallintoviraston ratkaisu oli Varustelekan mukaan, että "he eivät tiedä miksi tämä pitää kieltää, mutta se kielletään".

– Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu valitukseemme oli, että olemme vähän erimielisiä, koska emme tiedä miksi tämä pitää kieltää, mutta kielletään se kuitenkin.

– Meitä puolustavat äänet ottivat esille tärkeän seikan: hakemamme toimintamalli ei ole laissa kielletty, ja tämän vuoksi sen kieltäminen olisi Suomen perustuslain vastaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Varustelekan pomo sanoo suorat sanat veroista napisijoille – ”Pas**lla bisnesidealla ei makseta palkkoja”3.3.2018 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu