Puheenaihe

Lintuharrastaja vinkkaa: Näitä lintuja kannattaa tarkkailla viikonlopun Pihabongauksessa

LUONTO Aktiivinen lintuharrastaja Teemu Sirkkala vinkkaa, miten lintuja voi parhaiten bongata Sipoossa.

Teemu Sirkkalan mukaan viikonloppuna on hyvä mahdollisuus nähdä useita lintulajeja. Tässä kuvassa Sirkkala saanut rengaskontrollin vanhasta koskikarasta.

Teemu Sirkkalan kotialbumi

Tulevana viikonloppuna, 26.–27. tammikuuta bongaillaan jälleen lintuja kun BirdLife Suomi järjestää Pihabongaus-tapahtuman.

Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla, ja havainnot ilmoitetaan BirdLifelle.

Osallistuakseen Pihabongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu. Tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Lintuharrastaja Teemu Sirkkala vinkkaa, että talvella paras aika lintujen tarkkailulle on auringonnousun aika ruokintojen lähettyvillä.

– Toinen hyvä hetki on hieman ennen auringonlaskua. Silloin voi nähdä esimerkiksi isompia tikkoja. Tosin talvella päivä on lyhyt, joten silmät kannattaa pitää auki koko päivän ajan, hän toteaa.

Sirkkala huomauttaa, että taajamat ovat näin talvisin hyviä bongauspaikkoja ja jo omassa pihapiirissä voi nähdä useamman lintulajin.

Toinen hyvä hetki on hieman ennen auringonlaskua. Silloin voi nähdä esimerkiksi isompia tikkoja.

Jos bongausjahtiin haluaa kuitenkin lähteä omaa pihaa kauemmas, on Sirkkalalla antaa muutama hyvä vinkki.

– Virtaavan veden läheltä voi bongata koskikaran ja avoveden läheltä puolestaan telkän ja sinisorsan. Pellot, joilla on vielä puimatonta viljaa ovat erinomaisia paikkoja nähdä keltasirkkuja ja petolintuja, kuten hiirihaukkoja tai jopa tuulihaukkoja, sipoolainen harrastaja listaa.

Sipoon Hangelbyssa Sirkkala kertoo ruokinnallaan bonganneensa jopa 18 lajia alle puolessa tunnissa

– Tiaiset, kuten sini- ja talitiaiset ovat yleisimpiä talvella nähtäviä lintuja samoin kuin viherpeippo ja mustarastas. Tänä talvena on ollut myös suhteellisen paljon urpiaisia nähtävillä, Sirkkala kertoo.

Toissa vuonna vuoden nuoreksi lintuharrastajaksi valittu Teemu Sirkkala aikoo itsekin osallistua Pihabongaukseen ensi sunnuntaina. Lauantaina hän on mukana Ruissalossa järjestettävässä nuorten lintuharrastajien Linturallissa.

– Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista, Sirkkala sanoo.

Tähänastiset tulokset kertovat muun muassa hömötiaisen ja varpusen selkeästä vähenemisestä ja mustarastaan ja tiklin runsastumisesta.

Tapahtumaviikonloppuna tehdyt havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja.

BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 28.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Se on järjestetty tammikuun lopussa vuodesta 2006 lähtien.

Viime vuosina noin 20 000 ihmistä on tarkkaillut lintuja lähes 15 000 pihalla ympäri maan. Vuosien varrella on kertynyt havaintoja yli kuudesta miljoonasta lintuyksilöstä. Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Osallistumisohjeet

Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 26. tai sunnuntaina 27. tammikuuta.

Tunnista havaitsemasi lintulajit.

Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).

Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 1.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi

Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu