Puheenaihe

30 naista saa koulutuksen kommentaattoriksi pallopeleihin – "Todella hienoa, että hanke kiinnostaa"

Marianne Miettinen on yksi valovoimaisimmista kommentaattoreista ja jakaa nyt omia kokemuksia koulutuksessa.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Palloilulajien kommentaattorikoulutus kiinnostaa hyvin eri lajien naisia. Suomen Valmentajilla on ollut jo kauan Valmentaa kuin nainen -hanke ja tähän liittyen haetaan naisia kommentaattoreiksi.

Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen kertoo, että koulutus järjestetään yhteistyössä Yleisradion kanssa.

– Tämä on uniikki kokeilu, jossa tarjotaan mahdollisuutta ottaa osaa kaksiosaiseen kommentaattorikoulutukseen palloilulajien naisille. Koulutus on suunnattu enemmänkin valmentajille, mutta myös muilla tavoin palloilulajeissa mukana olevia naisia otetaan mukaan. Ylen kanssa asia sovittu ja mitään palloilulajeja ei ole rajattu pois, Tuunainen sanoo.

Osallistujalla saa olla jo kokemuksia kommentaattorina toimimisesta, mutta pelkkä kiinnostuskin riittää.

– Tällä hetkellä ryhmän koko on 30 henkilöä ja joukko on jo kasassa. On todella hienoa, että hanke on kiinnostanut näin paljon, Tuunainen sanoo.

Yleisön odotukset kommentaattoreiden asiantuntemuksesta nostavat rimaa.

– Siinä mielessä valmentajilla on ehkä laajempi näkemys omasta lajistaan. Toki se vaatii selostuskoppiin lähtijältä myös rohkeutta, mutta siksi koulutus on suunniteltu, että löydetään kiinnostuneita henkilöitä.

Koulutuksessa jakavat kokemuksiaan jalkapallovalmentaja Marianne Miettinen, jääkiekkovalmentaja Saara Niemi ja ringetteosaaja Sini Forsblom. Heitä täydentävät Ylen asiantuntijat.

– Miettinen on aukonut hyvin uraa ja on onnistunut kommentaattorina hyvin, Tuunainen näkee.

Tuunainen sanoo, että palloilulajien eri lajiliitot ovat hakeneet omien joukoista kiinnostuneita. Hän sanoo, että Yle ei ole ainoa, joka lähettää urheilua. Monella lajiliitolla on omia lähetyksiä ja Tuunaisen mukaan työkenttää riittää varmasti moneen suuntaan.

Koulutuspäivän aikana selvennetään mediassa esiintymisen eri rooleja; haastattelu, selostamo, studio. Esimerkkejä toimittajan ja kommentaattorin yhteistyöstä ja vinkkejä ulosannista.

– Kokemuksien jakaminen ja harjoittelu ilman paineita tuo varmasti hyvää kokemusta. Osallistujat pääsevät myös seuraamaan ottelulähetyksen tekoa, Tuunainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu