Puheenaihe

Rakennusyhtiölle 10 000 euron sakko työturvallisuuden laiminlyönnistä – laattakuormaa purkanut putosi kuorman päältä ja loukkaantui

Kuvituskuva. Kyseinen työmaa ei liity tapaukseen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi pääkaupunkiseudulla toimivalle suurelle talonrakennusalan yritykselle 10 000 euron yhteisösakon työturvallisuuslaiminlyönnistä. Työmaalla aliurakoitsijana toimineelle elementtiasennusliikkeelle tuomittiin samasta laiminlyönnistä 7 500 euron yhteisösakko.

Yhtiöiden rakennustyömaalla toimivat kolme vastuuhenkilöä tuomittiin työturvallisuusrikoksista ja vammantuottamuksista 15–20 päiväsakon rangaistuksiin.

Tuomio liittyi vuonna 2016 Helsingissä sattuneeseen työtapaturmaan. Ontelolaattakuormaa purkamassa ollut kuljetusliikkeen työharjoittelija putosi kahden metrin korkeudesta kuorman päältä maahan ja loukkaantui.

Elementtikuormaa tuoneessa ajoneuvossa ei ollut putoamissuojaa, eikä työmaalle ollut rakennettu kiinteää purkupaikkaa.

Työtasojen ja kulkuteiden sivuilla on oltava suojakaiteet, jos niiltä voi pudota kahta metriä korkeammalta tai muutoin on erityineb tapaturman vaara. Vastaajat ja syyttäjä olivat eri mieltä kuorman korkeudesta, sekä siitä, olisiko putoamissuoja pitänyt rakentaa myös siinä tapauksessa, että kuorman korkeus olisi ollut alle kaksi metriä.

Tuomioistuin katsoi, että tuhansia kiloja painavien ontelolaattojen käsittely rekan lavalla laattojen päällä seisten sekä turvaketjuja ja nostosaksia käyttäen on ainakin kyseisellä työmaalla ollut sellaista työtä, johon on liittynyt erityinen tapaturman vaara.

Talonrakennusalan yrityksen olisi tullut huolehtia siitä, että ontelolaattakuormien purkaminen voi tapahtua turvallisesti. Elementtiasennusliike oli myös vastuussa kuorman purun turvallisuudesta.

– Elementtikuormien purkuun liittyviä putoamisia on tullut työsuojeluviranomaisen tietoon useita. Erityinen tapaturman vaara voi liittyä myös alle kahden metrin korkeudella työskentelyyn, toteaa aluehallintoviraston työsuojelun lakimies Jari Vuorenpää.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu