Puheenaihe

Helsingissä 6 ihmisen päälle kaahannut Jaguar-kuljettaja sai murhatuomion – erikoislääkäri Lauerman arvio vaikutti päätökseen

Kuolemaan johtanut yliajo tapahtui vuoden 2017 heinäkuussa Lönnrotinkadun ja Mannerheimintien risteyksessä suojatiellä. 

Sirkku Aalto

Helsingin keskustassa kuuden ihmisen päälle rajusti ajanut mies tuomittiin murhasta ja tahallisesta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta Helsingin hovioikeudessa perjantaina.

Hovioikeuden mukaan mies syyllistyi lisäksi viiteen tapon yritykseen.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen aiemmin muun muassa syyntakeettomana tehdystä törkeästä kuolemantuottamuksesta sekä viidestä törkeästä vammantuottamuksesta.

Käräjäoikeus katsoi miehelle tehdyn mielentilaselvityksen pohjalta, että tekijä oli syyntakeeton ja jätti hänet tuomitsematta rangaistukseen.

Syyttäjä ja osa asianomistajista valitti hovioikeuteen ja vaati, että miehen katsotaan syyllistyneen tahallisiin rikoksiin syytteen mukaisesti. 

Hovioikeus katsoi, että mielentilatutkimuksen johtopäätöksistä riippumatta miehen oli todistettu syyllistyneen tahallisiin rikoksiin. 

Hovioikeus kuuli todistajana muun muassa oikeuspsykiatrian erikoislääkäriä Hannu Lauermaa. Hän kertoi, että syyntakeeton ihminen saattoi sairaudestaan huolimatta ymmärtää tekonsa ja sen seuraukset. Tällöin oli kysymys tapauksista, joissa teon motiivit olivat sairauden luomia.

Hovioikeuden päätöksestä huolimatta mies pysyy vankilan sijasta pakkohoidossa. Käsittelyssä ollut ollut kyse miehen syyntakeisuudesta, joten käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan siltä osin kuin mies oli jätetty syyntakeettomana rangaistukseen tuomitsematta. 

Vuonna 1965 syntynyt mies aiheutti kauhunhetkiä Helsingin keskustassa heinäkuussa 2017.

Hän kaahasi Jaguar-autollaan pitkän matkan ja osui lopulta Mannerheimintien ja Lönnrotinkadun kulmassa suojatietä ylittämässä olleiden jalankulkijoiden päälle. 

Hovioikeus äänesti osasta tuomiota. Eriävää mieltä ollut oikeuden jäsen katsoi, että tapon yritysten sijaan mies syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn ja neljään pahoinpitelyyn. 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

HS: Syyttäjä valittaa Jaguarilla ihmisten päälle ajaneen miehen tuomiosta – harvinainen perustelu8.6.2018 11.30
Jaguarilla ihmisten päälle Lönnrotinkadulla ajosta syytetyn mielenterveys nyt tutkittu26.4.2018 13.32
Video: Helsingin yliajoista syytetty Jaguar-mies ei peitellyt kasvojaan oikeudessa24.10.2017 10.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu