Kulttuuri

Bookcover palvelee kirjoittajia – Otaniemessä toimiva kustantaja uskoo painettuun kirjaan

KULTTUURI Huhut painetun kirjan kuolemasta ovat ennenaikaisia. Suomalaiset ovat ahkeria kirjoittajia ja lukijoita.

Iso osa Vesa Hiltusen vapaa-ajastakin kuluu käsikirjoitusten lukemiseen. Bookcover julkaisee muutaman oman kirjan vuodessa. Kirjat painetaan Seinäjoella.

Anneli Tuominen-Halomo

Viitisen vuotta sitten espoolainen Vesa Hiltunen uskalsi perustaa Kustannusosakeyhtiö Bookcoverin ja hän uskoo vakaasti siihen, että kirjoilla on tulevaisuutta. Liikeidea seisoo kahdella jalalla – omakustanteissa ja yhtiön omissa kirjoissa.

– Nimikkeitä julkaistaan nyt enemmän kuin koskaan ennen, mutta painokset ovat pienempiä, Hiltunen sanoo.

Kirjapainon paperipölyissä kasvanut ja graafista tekniikkaa Otaniemessä opiskellut Hiltunen on työskennellyt parikymmentä vuotta kirjapainoalalla. Kustannusyhtiö Bookcoverin liikeidea syntyi omakustannekirjojen pohjalta.

Kirjan tekeminen on voinut olla monelle elinikäinen haave."

Kirjan kirjoittajalla on kaksi ongelmaa. Ensin pitää saada kustantaja kiinnostumaan ja julkaisemaan teksti ja sen jälkeen kirja pitäisi saada kirjakauppoihin kirjanystävien ulottuville.

– Yksityishenkilöillä ei ollut välineitä, ammattitaitoa eikä energiaa saada kirjojaan julki. Päätimme perustaa yrityksen, joka tarjoaa ammattimaiset kustantajan palvelut.

Pian omakustanteiden rinnalle tuli omien kirjojen kustantaminen. Bookcover keskittyy historiallisiin romaaneihin, dekkareihin ja lastenkirjoihin.

– Viime vuonna Bookcover julkaisi viisi omaa kirjaa, vaikka uusia käsikirjoituksia tuli luettavaksi viikoittain.

– Julkaisimme hiljattain esimerkiksi Eläintenhoitajan yrttioppaan. Siitä oli painos loppunut ja tekijä painatti meidän kautta lisää, kun kirjaa häneltä paljon kysyttiin.

Omakustannepuolella seulaa ei ole. Aihekirjo on laaja ja kirjoittajilla on monenlaisia tavoitteita.

Omakustanteissa on lastenkirjoja, elämäkertoja, muistelmia, sukutarinoita, kaunokirjallisia teoksia ja runokirjoja.

Kirjan tekeminen on voinut olla monelle elinikäinen haave ja he ovat valmiita satsaamaan siihen aikaa, vaivaa ja rahaa.

– Kaikki kirjoittajat eivät edes halua kirjaansa myyntiin. Kirjan voi tehdä oman perheen iloksi, jolloin painosmäärä jää muutamaan kymmeneen. Yhdistykset, jotka julkaisevat oman historiikkinsa, voivat haluta muutaman sadan kappaleen painoksen, Vesa Hiltunen selvittää.

Omakustanteen valmistumisaika on Hiltusen mukaan 2–5 viikkoa siitä hetkestä, kun asiakas on saanut tekstinsä valmiiksi.

– Kustannuksissa on iso haitari, mutta liikkeelle pääsee jo alle tuhannella eurolla. Isommat projektit maksavat useita tuhansia euroja.

Kirjoittaja saa apua sivujen taittoon ja kannen suunnitteluun, kirja voi tulla myyntiin verkkokirjakauppaan tai se voi olla Kirjavälityksen kautta tarjolla jälleenmyyjille ja tieto julkaisusta levitetään tiedotteen avulla.

Bookcover

Toimisto Otaniemessä.

Bookcoverin hiljattain julkaisemia kirjoja ovat Reino Mäkilän ja Mikko Äijön Isänmaan vartiossa, Unto Katajamäen Kun kellot vaikenivat ja Mauri Paasilinnan Laki loppuu Repoaavan laitaan.

Omakustanteita tehtiin viime vuonna liki 200, esimerkiksi Kälviän kirkkokuoro 100 vuotta.

Kustannusyhtiö Bookcover hankkii näkyvyyttä kirjoilleen kirjamessuilta. Kirjavälityksen ja Kirjastopalvelun kautta ne leviävät kirjakauppoihin ja kirjastoihin. Kirjoja voi tilata myös kustantajan omilta sivuuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu