Puheenaihe

Matti Nykänen koki sielunkumppanuutta Juiceen – "Tuntui, että mulla ei ole ketään todellista ystävää, ei mitään eikä ketään"

Matti Nykänen fanitti Jarno Saarista, Juice Leskistä ja Rauli Badding Somerjokea, sekä ulkomaalaisista artisteista Michael Jacksonia, Rolling Stonesia ja Tina Turneria.

Matti Nykänen keikalla kaulailemassa kitaristiaan.

Riitta Ketola

Edesmennyt Matti Nykänen nousi idoliksi hädin tuskin täysi-ikäisyyden saavutettuaan, ja moni pysyi hänen faninaan vuosikymmeniä. Nykänen oli itsekin antaumuksellinen fani, kuten haastattelu muutaman vuoden takaa osoittaa.

Nykänen kertoi haastattelussa olleensa lapsena innokas moottoriurheilun seuraaja ja nimeää idolikseen edesmenneen ratamoottoripyöräilijän Jarno Saarisen, joka kuoli jo vuonna 1973 kilpailuonnettomuudessa Monzan radalla.

Vuosi ennen kuolemaansa Saarisesta tuli lajinsa ensimmäinen suomalainen maailmanmestari.

– Saarinen oli idolini. Fanitin häntä pikkupoikana. Olen vieläkin pahoillani onnettomuudesta, kun radalla taisi olla öljyä. Muistelen häntä haikeana, Nykänen haikaili vuoden 2017 kesäkuussa.

Otin etäisyyttä ihmisiin, tulin hemmetin epäluuloiseksi ja varovaiseksi.

Vuosien varrella Matti Nykänen nimesi idoleikseen myös Rauli Badding Somerjoen ja Juice Leskisen. Jälkimmäisen kanssa Nykäsen tiedetään ystävystyneen. Juicen elämänkerrassa Risainen elämä (Siltala, 2014) Nykänen kertoo kirjailija Antti Heikkiselle suhteestaan julkisuuteen peilaamalla sitä arvostamaansa artistiin.

Kirja ilmestyi kahdeksan vuotta Juice Leskisen kuoleman jälkeen, ja Matti Nykänen on siinä yksi monista muistelijoista.

– Mulla oli julkisuuden valokeilaan joutuminen vasta aluillaan, ja Juice oli ollut siinä jo pidemmän aikaa. Mä oon monesti miettinyt, miten se julkisuus häneenkin vaikutti ja harmittaa, kun ei näistä tullut puhuttua hänen kanssaan, Nykänen muisteli kirjassa alkuaikojaan julkisuudessa.

– Mullahan se vaikutti sitten, että vaikka ympärillä oli ihan kaikkee, niin musta tuli hirveän yksinäinen ihminen ja tuntu siltä, että mulla ei oo ketään todellista ystävää, ei mitään eikä ketään.

Katso video Matti Nykäsen viimeiseltä keikalta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

 

Hän kertoi kirjassa eristäytyneensä, vaikka ympärillä oli jatkuvasti ihmisjoukkoja.

– Mä otin etäisyyttä ihmisiin, tulin hemmetin epäluuloiseksi ja varovaiseksi. Sellainen ihmisestä tulee, kun mikään ei mene sillä tavalla, kun se omassa päässään miettii.

Valtava huomio liian nuorena jätti Matti Nykäseen syvät haavat.

– Niitä traumoja on pitänyt käsitellä pitkään, mutta parempaan suuntaan olen kuitenkin mennyt, Nykänen arvioi.

Julkisuus on kuin huume tai päihde, mutta siihen ei pitäisi lähteä.

Vaikka hän pysyi julkisuudessa vuosikymmeniä, oli välissä kuukausienkin taukoja. Kun Matti palasi kerta toisensa jälkeen palasi otsikoihin, yleensä hän päätyi lööppeihin asti. Julkisuus oli leikkiä tulella, sen Nykänen tiedosti koko ajan.

Näin hän kuvaa kirjassa suhdettaan julkisuuteen.

– Jollain tavalla siitä julkisuudesta tulee riippuvaiseksikin, se on vähän niin kuin huume tai päihde, mutta siihen ei pitäisi lähtee. Siinä vaiheessa pitäisi osata katsoa peiliin, koska sellainen halu pomppia julkisuudessa ei oo enää tervettä. Silloin pitäis kellojen soida, jos se ei sitten oo bisnes, joka tuntee sua jossain jutussa.

Lavalle ei uskaltanut mennä ennen kuin otti muutaman paukun.

Matti Nykänen pohti kirjassa myös suhdettaan alkoholiin avoimesti ja myönsi, että viina auttoi esiintymisjännitykseen, mutta hinta oli kova.

– Mullekin kävi niin, että lavalle ei uskaltanut mennä ennen kuin otti muutaman paukun, tai väkeviä viinojahan mä silloin join. Silloin oli olevinaan helpompi mennä lavalle, mutta paskahan mä olin. Ja jos humalatilan takia menee keikka pilalle ja työt poskelleen, ihan missä tahansa ammatissa, niin morkkis on kova. Suomalaisuuden Nykänen nimesi tunteikkaaksi jutuksi sanoen homman toimivan ihan ookoo, jos ja kun on päässyt suomalaisten sydämiin.

– Suomalaiset tykkää kansanmiehistä, joilla on mielipiteitä ja jotka sanoo asiat suoraan, näinhän se nimenomaan Juicella oli. Mulla on vähän samanlainen maine, ja siinä pitää hyväksyä se, että ihmiset eivät välttämättä tule keikoille kuuntelemaan – ne tulee myös kattomaan, Nykänen sanoo kirjassa siteeraten Leskisen kappaletta Hittejä ja idoleita.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kansanmies antoi ylävitosia viimeiseen asti – näin Matti Nykänen villitsi yleisön marraskuussa 20184.2.2019 08.30
"Lennä Nykäsen Matti!" – katso, miten Matti Nykänen veti legendaarisen kappaleen Helsingin keikalla viime viikonloppuna4.2.2019 08.55
Satu seurasi läheltä, kun Matti Nykäsen ura vaihtui kultajuhlista Casinon strippariksi – "Loppua kohden hän eli vakaata elämää"5.2.2019 10.20
Näin tunteikkaasti Matti Nykänen puhui tulevasta Pia-vaimostaan juhannuksena 2014 – "Elän elämäni hienointa aikaa, se on Pian ansiota"5.2.2019 09.07
"Matti antoi suomalaisille tekosyyn ottaa vielä yhdet" – tutkija kertoo, miksi kansa rakasti Matti Nykästä4.2.2019 19.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu