Puheenaihe

"Lapsien määrä ylittää laissa sallitun mitoituksen" – yksityinen päiväkoti pyysi vanhempia järjestämään muun hoitopaikan Espoossa

Kuvituskuva.

Arkisto/ Outi Paappanen

Saunalahdessa toimiva, yksityiseen Touhula-ketjuun kuuluva päiväkoti Vekaralahti joutui antamaan poikkeuksellisen ilmoituksen vanhemmille maanantaina.

Päiväkoti pyysi, että vanhemmat järjestäisivät lapsilleen tilapäishoidon tiistaiksi, sillä päiväkodin henkilökunnan määrä oli laskenut liian alas.

"Henkilökuntamme poissaolot ja sijaisten haastava saanti ovat aiheuttaneet tilanteen, jossa lapsien määrä ylittää laissa ja asetuksissa sallitun mitoituksen suhteessa kasvattajiin, emmekä voi ottaa normaalia määrää lapsia päivän ajaksi hoitoon", viestitti Vekaralahti.

Päiväkoti pystyi tiistaina ottamaan vastaan 63 lasta. Normaalisti hoidossa on 85 lasta.

Vanhempia päiväkoti pyysi ilmoittamaan, saavatko he järjestettyä lapsilleen tilapäishoidon koko päiväksi tai vaihtoehtoisesti lyhyemmän päiväkotipäivän.

– Joudumme lähettämään tällaisia viestejä äärimmäisen harvoin, sanoo Touhula-ketjun toimitusjohtaja Virpi Holmqvist.

Hänen mukaansa tilanne on vanhemmillekin uusi.

Länsiväylän saamien yhteydenottojen perusteella joitakin vanhempia tilanne kismitti, mutta toisaalta tiistaina jäi myös riittävä määrä lapsia pois päiväkodista.

Poikkeustilanne johtui henkilökunnan sairaustapauksista eikä sijaisia onnistuttu heti hankkimaan paikkaamaan vajetta.

– Meillä on kyllä pääkaupunkiseudulla kiertäviä lastenhoitajia, mutta kun sairaustapauksia sattuu useita samaan aikaan, se aiheuttaa tällaisia valitettavia tilanteita.

Holmqvist tähdentää, että päiväkoti ei halua vaarantaa hoidon laatua eikä turvallisuutta.

Vanhemmilta ei myöskään peritä asiakasmaksua tällaisilta poikkeuspäiviltä jos heidän lapsensa ei ole hoidossa.

Henkilökunnan saatavuus päiväkoteihin on Holmqvistin mukaan haasteellista pääkaupunkiseudulla, niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.

– Me olemme kuitenkin toistaiseksi pärjänneet, hän sanoo.

Touhula on Suomen suurin yksityinen päiväkotiyritys. Sillä on yli 170 päiväkotia eri puolilla maata. Espoossa Touhulalla on seitsemän päiväkotia.

Yle uutisoi tiistaina, että kymmenistä Touhula -ketjun päiväkodeista on tullut huolestuneita yhteydenottoja Superiin. Jutussa lastentarhanopettaja Uudeltamaalta kertoo, että Touhulan päiväkodissa tilapäinen miehityksen alitus oli jokapäiväistä.

Lastentarhanopettaja on nähnyt työskentelynsä aikana monta muutakin epäkohtaa Touhula-päiväkodissa. Kuten sen, että jatkuvasti työllistettiin palkkatuella ihmisiä töihin, joita ei ollut hänen sanojensa mukaan aikomustakaan palkata.

Juttua päivitetty 5.2. klo 15. Lisätty Ylen osuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu