Kulttuuri

Värit leikkivät Sini Hodjun teoksissa

Opittavaa on kooks teos, jonka materiaalina Sini Hodju on käyttänyt muun muassa kirpputorilta löytämiään lankoja ja maitoliimaa. Teoksen ripustusta voi muunnella tilan mukaan.

Anneli Tuominen-Halomo

Taidemaalari Sini Hodjulle väri on usein teoksen lähtökohta.

– Kun alan tehdä, en välttämättä tiedä lopputulosta, Sini Hodju sanoo.

Kangas, pahvi, muovi ja runsaat värit muodastavat kiinnostavia kokonaisuuksia. Luonnoksia Hodju ei tee lainkaan, mutta joskus teokset itsessään tuntuvat olevan kuin luonnoksia.

Galleria Aarnin tila on innostanut Hodjua ripustamaan Väriä-näyttelyn teoksia uudella tavalla. Osa on ripustettu perinteiseen tapaan seinälle, yksi roikkuu katosta ja muutamaa teosta voi katsella helposti ulkopuoleltakin gallerian ikkunasta.

– Ripustaessani näyttelyä kysyn muiden mielipiteitä. Opin samalla itse katsomaan asioita eri tavalla.

Jossain vaiheessa tulee oivallus, miten sitä voi käyttää."

Opittavaa-nimisen teoksen yläosa roikkuu seinäkkeen yli tilan toiselle puolelle. Taiteilija on käyttänyt teoksen materiaalina muun muassa kirpputorilta löytämiään lankoja.

– Tämä on kolmas tapa ripustaa teos. Sen voisi laittaa näytteille myös vaakatasossa tai kääräistä tolpan ympäri, Hodju miettii.

Värit merkitsevät Sini Hodjulle energiaa.

– Sininen on väri, jonka valitsen helposti. Sininen on kaunis väri. En tiedosta, että se olisi jonkun asian symboli.

Ideoita ja inspiraatiota Sini Hodju saa kaikesta ympärillään olevasta, koska hänellä on tapana "liikkua silmät auki". Kännykällä on kätevä kuvata kiinnostavia asioita myöhempää hyödyntämistä varten. Joskus hän kerää mukaansa vaikkapa pahvinpalan, joka on taittunut jännästi.

– Joskus tuntuu siltä, että joku työ on täysin epäonnistunut. En silti heitä sitä pois, vaan annan sille uuden mahdollisuuden. Jossain vaiheessa tulee oivallus, miten sitä voi käyttää. Tykkään kaikenlaisista kokeiluista, Sini Hodju sanoo.

Väriä-näyttely jatkuu 23. helmikuuta asti. Lauantaina 9. helmikuuta kello 13 Suvi-Elina Vihersalo esittää ääni-installaation, joka reagoi ympäristön ääniin ja liikkeisiin. Esityksen jälkeen Sini Hodju kertoo näyttelystään.

Galleria Aarni toimii Tapiolassa Heikintorilla (Kauppamiehentie 1) ja se on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja lauantaisin kello 12–16.

Sini Hodju on opiskellut taidemaalariksi Vapaassa taidekoulussa 2012–2016. Hän on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Helsingin taiteilijaseuran jäsen. Viime vuonna hän osallistui muun muassa Bela Biennial -näyttelyyn Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu