Ruoka

Pitkä ja ohut pasta vaatii erilaisen kastikkeen kuin pyöreä ja muodokas – pastaintoilija listaa kolme syytä, jolloin tiukimmista säännöistä voi tinkiä

Pitkälle ja ohuelle pastalle tehdään erilainen kastike kuin täytetyille tuorepastoille. 

Tagliatelle ja lihaisa ragú ovat yhdessä klassikko.

Katja Luoma

Kylläpä kestää veden kiehua! Laitetaan sinne suolaa, se nopeuttaa veden kiehumista, ehdotin kesällä italialaiselle tuttavalle, kun teimme ruokaa yli 20 hengelle ja valtavan vesimäärän kiehuminen vei aikaa.

– Ei missään nimessä! Suolan saa lisätä vasta kiehuvaan veteen, Francesco Betti puuskahti.

Seurasi ankara väittely veden keittämisestä. Kun vesi lopulta kiehui, lisäsimme kierrepastat veteen ja tarjoilimme ne bolognese-tyyppisen jauhelihakastikkeen kera. Kaikki meni, tosin italialainen ystäväni pyöritteli silmiään yhdistelmälle.

Pasta on italialaisille tarkka asia. Ei ole yhdentekevää, miten pasta keitetään tai millaisen kastikkeen kanssa erilaiset pastat tarjotaan.

Löytyy tarkkuutta suomalaisistakin. Ruoanlaittoa harrastava Ville Henell tunnetaan ystäväpiirissään nautiskelijana. Mies polkee vaikka kaupungin toiselle laidalle saadakseen pastakastikkeeseen juuri oikeat ainesosat, kuten italialaista pekonia, pancettaa.

– Jos haluaa oikean maun tai suuntuntuman, pitää olla oikeat ainekset. Pancetassa ja lähikaupan amerikanpekonissa on tosi paljon eroa.

Keskustelun saa aikaan siitä, tarjoillaanko lihakastike ragú pastan päällä kasana vai sekoitetaanko se pastaan. Tai siitä, käytetäänkö kastikkeen valmistamiseen punaviiniä vai valkoviiniä.

– Aivan sama, mutta se pitää muistaa, että ragú on kastike, jossa on lihaa ja kasviksia. Se ei siis ole tomaattikastike, eli tomaatti on vain yksi kasviksista, Henell kuvailee.

– Runsas ragú sisältää aina myös maitotuotetta, kuten kermaa tai täysmaitoa.

Ragú ei synny tunnissa. Henellin mukaan neljä tuntia alkaa olla jo kohdillaan. Hänen pasta top 3 -listallaan ovat tagliatelle, linguine ja hyvin paksu spagetti. Tagliatellen kanssa menee ragú, linguinen kanssa lihaisat kastikkeet ja paksun spagetin kanssa esimerkiksi kesäkurpitsasta, valkosipulista, sitruunasta ja fetasta tehty kastike.

– Fetasta siksi, että vastaavaa italialaista juustoa ei saa Suomesta.

Henell on selvillä pastojen täydellisyysvaatimuksista mutta osaa myös tinkiä italialaisten säännöistä.

– Lähes kaikista asioista voi olla eri mieltä. On kolme syytä, minkä takia tiukimmistakin säännöistä voi tinkiä. Ne ovat "äitikin teki näin", "näin on aina tehty" ja "minun teki mieli".

pastalle tehdään erilainen kastike kuin täytetyille tuorepastoille. Ohuiden, pitkien pastojen kanssa käyvät öljypohjaiset kastikkeet tai ohut tomaattikastike.

Leveän pastan kanssa sopivat runsaat, kermapohjaiset ja lihakastikkeet. Onttojen ja kuviollisten pastojen kanssa käyvät kastikkeet, joissa on mukavia sattumia. Täytetyt pastat ovat parhaimmillaan yksinkertaisessa tomaattikastikkeessa tai lihaliemessä tarjottuna.

Pastalajeja on satoja, joten tutustumista riittää. Kun seuraavan kerran teet pastaruokaa, jätä spagetti hyllyyn, kokeile uutta muotoa ja sille suositeltua kastiketta.

Italialaisten ohjeiden mukaan kuivaa pastaa keitetään noin 100 grammaa ruokailijaa kohti. Siihen tarvitaan litra vettä ja 10 grammaa suolaa, suomalaisen mittapuun mukaan erittäin paljon suolaa.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Poimi tästä reseptit tagliatelle al ragúun, gnoccheihin pinaattikastikkeessa ja orrecchietteihin parsakaalin kera

Aloita maistaminen vaikka näistä

Tortellini

  • Lihaliemessä tarjottuna
  • Kermakastikkeessa
  • Ragún eli lihan ja kasvisten kera (tosin bolognalainen isoäiti paheksuisi)

Farfalloni

  • Con funghi eli sienikastikkeen kera
  • Alla zucca eli kurpitsan kera
  • Con panna eli kermaiset kastikkeet

Le trofie

  • Pesto
  • Pestoa, ricottaa ja herneitä

Spagetti nro 3

  • Aglio, olio e peperoncino eli valkosipulinen öljykastike
  • Allo scocglio eli simpukoita

Orrecchiette

Kasviskastikkeet, sisältävät usein parsakaalia

Garganelli

  • Grada padano, prosciutto di parma ja punasalaatti
  • Alla zingara eli kinkkua, sieniä ja paprikaa
  • Tomaattia ja mozzarellaa

Bucatini

  • All'amatriciana eli pekonia ja tomaattia

Tagliatelle

  • Al ragú eli lihaa ja kasviksia
  • Con funghi eli sienikastikkeen kera

Fusilli

  • Aurinkokuivattua tomaattia, kesäkurpitsaa ja ricottaa
  • Tonnikalakastike

Gnocchi

  • Voita, salviaa ja parmesaania
  • Tomaattia ja basilikaa
  • Ragú eli lihaa ja kasviksia
  • Juustokastike "neljän juuston kastike"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu