Puheenaihe

Raidejokeri luo painetta korottaa lippujen hintoja – sisäisen kausilipun hinta voisi nousta jopa 2,7 e/kk, laskee HSL

Raidejokeri luo painetta korottaa matkalippujen hintoja. Helsingin seudun liikenne (HSL) on tehnyt korotuksista esimerkkilaskelmia.

Sirkku Aalto

Raidejokeri-pikaraitiolinja tuo korotuspainetta lippujen hintoihin, ilmenee Helsingin seudun liikenteen (HSL) arviosta.

Arvion mukaan raidejokerin infra- ja operointikustannukset olisivat sen käyttöönottovuonna tämän vuoden hintatasolla arvioituna noin 23,40 miljoonaa euroa, mistä osa HSL:n jäsenkunnista maksaisi puolet. Arviossa oletetaan, että raidejokeri lisää matkustajamääriä ja lipputuloja, mikä kattaisi 1,64 miljoonaa kustannuksista.

Matkalippujen hintoja korottamalla pitäisi siis saada kasaan hieman yli 10 miljoonaa euroa. Tämä taas tarkoittaa, että lippujen hintojen pitäisi nousta keskimäärin 4,1 prosenttia.

Korotuspaine voidaan jyvittää erilaisiin lippuihin eri tavoin.

HSL:n arviossa esimerkiksi aikuisten 30 vuorokauden sisäisen kausilipun hinta nousisi nykyisestä 54,70 eurosta 57,40 euroon eli 2,70 euroa. Aikuisen sisäisen mobiili- ja arvolipun hinta taas voisi nousta nykyisestä 2,20 eurosta 2,30 euroon.

Kyse on kuitenkin vain esimerkkilaskelmista, korostaa taloushallinnon asiantuntija Oskari Leho HSL:stä.

– Käytännössä korotus voi mennä eri lipputuotteisiin. Tämä on vain keino konkretisoida vaikutusta, Leho kommentoi laskelmia.

Oheisiin esimerkkilaskelmiin kannattaa suhtautua varauksella siksikin, että HSL:n tavoitteena on ottaa käyttöön uusi vyöhykemalli joukkoliikenteen hinnoittelussa tänä keväänä.

Espoon kaupunginhallitus käsittelee raidejokerin kohonneita kokonaiskustannuksia kokouksessaan tulevana maanantaina.

Uuden arvion mukaan raidejokerin kustannukset kipuavat nykyrahassa 386 miljoonaan euroon. Espoon ja Helsingin valtuustot hyväksyivät kolmisen vuotta sitten raidejokerin hankesuunnitelman, jonka hintalappu oli 275 miljoonaa euroa.

Rahan arvon muutos huomioiden raidejokeri on kallistunut 93 miljoonaa euroa aiemmasta arviosta. Espoon osuus noususta on 16 ja Helsingin 77 miljoonaa euroa.

Koska uusi arvio raidejokerin kustannuksista on aiemmin hyväksyttyä korkeampi, Espoon ja Helsingin valtuustojen on hyväksyttävä ne uudestaan. Valtuustot käsittelevät asiaa todennäköisesti maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Katu- ja putkityöt nostavat raidejokerin hintaa – "Riski, että rakentamisen aloittaminen viivästyy"30.1.2019 06.40
Raidejokerin hinnannousu närästää Espoon päättäjiä – "Jos tätä ei hyväksyttäisi, se tarkoittaisi hankkeen kaatumista"27.1.2019 07.00
Raidejokeri kallistui yli 90 miljoonaa euroa – Espoon osuus koko kustannusarviosta 118 miljoonaa23.1.2019 19.45
HSL:n jättiuudistus ja vyöhykemalli tulevat – näin sinun lippusi hinnat muuttuvat5.6.2018 14.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu