Kulttuuri

Tuleeko voitto Espooseen? – Espoon kaupunginkirjaston työ saa tunnustusta maailmalla

Kirjastojen rooli on laajentunut viime vuosina valtavasti. Kirjoja lainataan paljon edelleen, mutta kirjasto on myös paikka, jossa opitaan, viihdytään ja nautitaan musiikista. Kuva on Hattuset-konsertista.

Espoon kaupunginkirjasto

Espoon kaupunginkirjasto valittu The Library of the Year -finalistien joukkoon. Voittaja julkistetaan Lontoon kirjamessuilla 12. maaliskuuta.

Kaksi muuta finalistia ovat Lubuto Library Partners Sambiasta ja Parque Villa-Lobos Brasiliasta. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran viime vuonna.

– Emme tiedä, montako kirjastoa oli finaalipaikkaa tavoittelemassa, kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni sanoo.

– Finalistien joukkoon pääsy on jo hieno kansainvälinen tunnustus. Hienoa on sekin, että finalistit ovat eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi sambialaiskirjasto tekee merkittävää yhteiskunnallista työtä.

Omassa hakemuksessaan Espoon kaupunginkirjasto nosti esiin kirjastojensa hyvän saavutettavuuden ja monipuoliset tavat toimia.

Isot kirjastot sijaitsevat siellä missä liikkuu paljon ihmisiä eli kauppakeskuksissa. Lisäksi kirjastoverkko on kattava ja pienimmät kirjastot palvelevat omatoimikirjastoina aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin henkilökunta ei ole paikalla. Kirjastoautot ja digitaaliset palvelut täydentävät palvelua.

Yksi Espoon kaupunginkirjastolle ominainen piirre on uusien palveluiden ketterä kokeilukulttuuri."

Espoon kirjastot ovat kehittäneet toimintaansa yhä enemmän olohuonemaiseen suuntaan. Espoon kirjastoihin ovat aivan kaikki tervetulleita.

Kirjastojen pajat toimivat monenlaisten taitojen oppimisympäristöinä. Maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille on tarjolla ryhmiä, joissa voi opiskella suomea. Yksi Espoon kaupunginkirjastolle ominainen piirre on uusien palveluiden ketterä kokeilukulttuuri.

Kirjastoilla on maailmalla jo tiivis verkosto, ja Jaana Tyrni uskoo, että The Library of the Year -finaalipaikka tuo lisää näkyvyyttä.

– Saamme varmaan uusia kumppaneita, jotka haluavat oppia meiltä ja me vastaavasti pääsemme opppimaan itse lisää.

Tyrni toivoo, että tunnustus vaikuttaa positiivisesti ja auttaa päättäjiä näkemään, että kirjastoissa tehdään hyvää työtä ja että siihen kannattaa satsata rahaa.

Hän muistuttaa, että Suomen uusi kirjastolakikin rohkaisee ja velvoittaa aktiiviseen kansalaisuutta tukevaan toimintaan.

– Kirjastojen ei oleteta olevan aktiivisia toimijoita vain lukemisen kulttuurin, medialukutaidon ja aktiivisen kansalaisuuden kehittämisessä vaan että kehitämme myös kulttuurista ja yhteiskunnallista vuoro-vaikutusta.

Vuoden 2018 voittaja oli Latvian kansalliskirjasto. Muut finalistit olivat Biblo Tøyen Norjasta, Dokk1 Tanskasta ja São Paulo Library Brasiliasta.

Espoon kaupunginkirjasto vastaanotti Helsingin kirjamessuilla myös Suomen kuntaliiton Suomessa ensi kertaa jakaman Vuoden kirjasto -palkinnon loppuvuodesta 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Itsepalvelu on lisännyt huimasti kirjastojen suosiota – Espoossa kattavimmat aukioloajat3.11.2018 08.00
Huippusuositun lukuhaasteen ideoineen Riikka Utriaisen löytää usein Nöykkiön kirjastosta – "Suomalaiset ovat lukijakansaa" 18.11.2018 18.00
Onko Espoossa Suomen paras kirjasto?8.10.2018 15.36
Espoo nousi Vuoden kirjastokunnaksi – voittajasta päätti Duudsonien Jarppi Leppälä27.10.2018 14.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu