Puheenaihe

Alaikäisille ei enää myönnetä lupaa avioitua Suomessa – oikeusministeri Häkkänen: "Päätös on lapsen oikeuksien voitto"

Jatkossa alle 18-vuotiaat eivät enää voi solmia avioliittoja Suomessa edes poikkeusluvalla.

Oikeusministeri Antti Häkkänen haluaa lapsiavioliitot pois Suomesta. - Toimeksiannostani oikeusministeriössä on aloitettu selvitys siitä, voisiko pakottamalla solmitun avioliiton saada päättymään nykyistä kevyemmällä menettelyllä, Häkkänen ilmoittaa.

Johanna Erjonsalo

Nykyisellään alaikäinen voi avioitua Suomessa oikeusministeriön luvalla, jos sille löytyy perusteltu syy. Yleensä perusteltu syy on raskaus, uskonnollinen vakaumus tai kulttuurinen syy. Alle 17-vuotiaille poikkeuslupa myönnetään vain, jos perusteena on raskaus.

Eduskunnan tiistaina tekemän päätöksen myötä asia muuttuu pian ja avioon pääsevät vain täysi-ikäiset kansalaiset.

Eduskunta hyväksyi yksimielisesti oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) eduskuntaan tuoman hallituksen esityksen, jolla poistetaan Suomen lainsäädännöstä alaikäisten avioliitot mahdollistava poikkeuslupamenettely.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Häkkänen taustoittaa päätöstä kertomalla omista kokemuksistaan oikeusministerinä. Hän kertoo joutuneensa käsittelemään useita alaikäisten avioliittolupia, joissa alaikäiset tytöt hakivat lupaa avioitua vanhemman miehen kanssa.

Ministerin mukaan alaikäisen avioliiton tarvetta perustellaan yleensä uskonnolla tai kulttuurilla.

– Pidin tätä maan tapaa vääränä ja käynnistin lainvalmistelun, jolla alaikäisten avioliitot kielletään Suomessa. Lapsia on suojeltava ja sen on näyttävä teoissa, Häkkänen sanoo.

– Jatkossa avioliittojen poikkeuslupaa ei enää myönnetä Suomessa. Edes uskonnolla tai kulttuurilla ei voi oikeuttaa lapsen suojelusta poikkeamista. Alaikäisten avioliitoista luopumalla varmistamme, että lapsia ei voida myöskään painostaa avioliittoon.

Oikeusministeri muistuttaa, että Suomessa avioliitto kuuluu kahdelle aikuiselle, jotka vapaasta tahdostaan haluavat sen solmia. Mahdollisuus alaikäisenä avioitumiseen ei kuulu osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Tuoreella päätöksellä halutaan Häkkäsen mukaan varmistaa, että Suomessa lapset saavat olla lapsia täysi-ikäisyyteen asti. Päätös perustuu myös siihen, että on lapsen edun mukaista, että lapsi voi vasta täysi-ikäisenä puhtaasta omasta tahdostaan solmia avioliiton.

Joissain kulttuureissa on tavallista, että nuoret tytöt menevät naimisiin vanhempien miesten kanssa. Suomessa se ei enää onnistu, oli kulttuuritausta mikä tahansa.

– Poikkeusluvista luopumalla annamme myös kansainvälisen signaalin, että emme hyväksy alaikäisten avioliittoja. Tässä on kyse tyttöjen suojelusta ja naisten oikeuksista, Häkkänen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu