Kulttuuri

Muistatko pääministerin morsiamen? – Susan Ruusunen näyttelee nyt espoolaisteatterissa

Anneli Tuominen-Halomo

Espoolainen harrastajateatteri Musta Aukko juhlii 40-vuotista taivaltaan näytelmällä Suomen hevonen. Mervin roolin esittäjän nimi saattaa kuulostaa tutulta: Susan Ruusunen.

Kyllä, hän on se Susan, joka nousi vuonna 2006 julkisuuteen pääministerin morsiamena, silloin tosin nimellä Susan Kuronen.

Nyt Susan Ruusunen sanoo olevansa "tavallinen duunari" eikä hän halua millään tavalla muistella aikaa silloisen pääministerin Matti Vanhasen lyhytaikaisena naisystävänä.

– En jaksa jauhaa vanhoja, olen ihan tavallinen ihminen, Ruusunen sanoo.

Häntä pitävät kiireisinä Pitopalvelu Susan ja Riihimäen Osuuspankin henkilöstöravintola sekä ystävän kanssa yhteisomistuksessa oleva Catering Rukola.

Ensimmäisen kerran Susan Ruusunen tutustui näyttelemiseen jo lapsena näytelmäkerhossa. Muutama vuosi sitten hän esiintyi Elannon näyttämöllä Avanto-nimisessä näytelmässä. Viime syksynä alkoi tuntua siltä, että hänellä on aikaa teatterille, koska lapset ovat kasvaneet isoiksi.

Ruususen näyttelemä roolihahmo Mervi on aika tavallinen nainen.

– Mervi on arka, hämmentynyt aikuinen nainen, joka on kova harrastamaan. Hän harrastaa muun muassa ikonimaalausta ja Suomi-Venäjä -seuraa.

Ruusunen tunnustaa, että aluksi Mervin rooli tuntui tahmealta ja tylsältä.

– Kun tutustuin roolihahmoon paremmin, aloin pitää hänestä. Hän onkin ihana persoona ja jalat maassa oleva tyyppi.

Näytelmän harjoitukset alkoivat jo viime syksynä ja harmikseen Susan Ruusunen huomasi, ettei hänellä ollutkaan loppuvuodesta rooliin paneutumiseen niin paljon aikaa kuin hän oli suunnitellut.

Vielä tammikuun puolivälissä hän takelteli harjoituksissa vuorosanoissaan ja joutui usein tukeutumaan kuiskaajaan.

– Ensi-illassa ei ollut mitään ongelmaa. Opettelin roolin "kertaus on opintojen äiti" -periaatteella. Äänitin repliikkini puhelimeen ja kuuntelin niitä autossa. Tykkään kuunnella radiota, mutta nyt kuuntelinkin omaa ääntäni!

Autossa rooliin harjoittelemiseen oli työmatkalla aikaa 45 minuuttia suuntaansa, kun hän ajoi Espoosta Kehä III:n kupeesta Riihimäelle.

Näytteleminen on Susan Ruususen mielestä harrastus siinä kuin mikä tahansa muukin, mutta toisaalta näytelmän harjoitteleminen ja esittäminen vaatii tiivistä sitoutumista puoleksi vuodeksi.

– Teatteri Mustassa Aukossa oli reilu peli, koska ohjaaja katsoi, kuka mihinkin rooliin sopii.

Näyttelijä Susan Ruusunen sanoo olevansa ihan keltanokka, mutta uudet haasteet kiinnostavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu