Ruoka

Nyt kokataan lasten kanssa – nämä lihapullat ja mustikkapiirakka onnistuvat pikkukokeiltakin

Melkein valmista! Heta Hirsilä on ollut yksi lasten kokkausillan lihapullavastaavista.

Tiina Mutila

Kun lapset ottaa mukaan ruoanlaittoon, myös suomalaisesta ruoasta tulee houkuttelevaa. Pikkukokkien kanssa voi valmistaa niin tavallista kotiruokaa kuin lasten omia suosikkeja. Seuraavat ohjeet ovat neljälle, viidelle ruokailijalle.
 

Pikkukokkien lihapyörykät

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 pss sipulikeittoa
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • 450 g jauhelihaa

1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

2. Sekoita keskenään kermaviili, sipulikeittoainekset ja korppujauho.

3. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.

4. Lisää seokseen kananmuna ja jauheliha.

5. Sekoita tasaiseksi massaksi.

6. Kostuta ensin kädet kylmässä vedessä ja sitten vasta pyöritä taikinasta pyöryköitä.

7. Asettele lihapullat lähekkäin uunipellille leivinpaperin päälle. Paista noin 15 minuuttia.
 

Perunasose

  • 7–8 perunaa
  • vettä
  • 1 tl suolaa
  • noin 2 dl kuumaa maitoa

1. Pese, kuori ja paloittele perunat.

2. Keitä perunoita vähässä, suolalla maustetussa vedessä 20–25 minuuttia.

3. Kaada vesi pois. Soseuta perunat hyvin sähkövatkaimella tai perunasurvimella.

4. Lisää joukkoon maito pienissä erissä hyvin sekoittaen, kunnes sose on sopivan notkeaa. Lämmitä sose tarvittaessa ennen tarjolla laittoa.
 

Porkkana-mandariiniraaste

  • 1 kg porkkanoita
  • 1 prk mandariinisäilykettä

1. Pese ja raasta porkkanat.

2. Valuta mandariinit, ota neste talteen.

3. Lisää mandariinilohkot raasteen joukkoon ja hiukan nestettä. Sekoita varovasti.
 

Mustikkapiirakka

Pohja:

  • 100 g margariinia tai voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 4 dl tuoreita mustikoita tai 2,5 dl pakastemustikoita (sekoita jäisiin marjoihin 2–3 tl perunajauhoja)
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja voitele piirakkavuoka.

2. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään.

3. Vaahdota rasva ja sokeri.

4. Lisää vaahtoon kananmuna ja jauhoseos.

5. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja reunoille.

6. Levitä marjat pohjan päälle.

7. Sekoita täytteen ainekset ja levitä marjojen päälle.

8. Paista noin puoli tuntia.

Teksti: Eija Marja-aho, kuvat: Tiina Mutila

Tästä syystä pikkukokit kannattaa ottaa mukaan keittiöön

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu