Kulttuuri

Kaaos oli vaikuttavaa – Leena Räsänen poimi maalaustensa aiheet Pekingistä

Pekingin katunäkymät sähköjohtoineen olivat niin vaikuttavia, että Leena Räsänen maalasi aiheesta koko näyttelynsä.

Anneli Tuominen-Halomo

Pekingiläiset katsoivat ihmetellen, miksi turisti kuvaa jotain, joka on jossain yläviistossa. Taidemaalari Leena Räsänen vaikuttui Pekingin kaupungin yllä kulkevista sähköjohdoista ja niiden muodostamista rykelmistä.

Galleria Aarnissa on nyt nähtävillä Räsäsen taidenäyttely Solmuja ja Silmukoita. Leena Räsänen oli residenssissä Pekingissä noin puolitoista vuotta sitten ja näyttelyn maalaukset ovat tuon työmatkan satoa.

– Näyttely koostuu maalauksista, joiden lähtökohtana ovat muistikuvani Pekingin kaupungin yllä kulkevista sähköjohdoista ja niiden muodostamista rykelmistä, taiteilija kertoo.

Räsänen maalaukset ovat muistikuvia ja tunnelmia eikä hän ole tavoitellutkaan realismia.

– Se mitä näin, se sähköjohtojen kaoottisuus, oli hämmentävä kokemus. Samalla näky oli esteettinen. Välillä kävi mielessä, että rykelmät ovat vaarallisiakin.

Residenssiin lähtiessäni en tiennyt, että toisin mukanani esittävän aiheen."

– Paikalliset eivät edes huomaa sähköjohtoja, koska heille se on arkipäivää. Suomessa ei juurikaan näe katujen yllä kulkevia johtoja.

Kaikki Solmuja ja Silmukoita -näyttelyn maalaukset ovat syntyneet Pekingin residenssin innoittamina. Leena Räsänen kertoo, ettei hän ole aiemmin maalannut samasta aiheesta yhtä tietoisesti kuin nyt.

Pekingin residenssin jälkeen Räsäsen maalauksiin ilmestyi myös uudenlaista ilmaisua. Hän on yhdistänyt maalauksissaan ohutta piirroksellista viivaa paksuihin pensselinvetoihin ja herkkiä jälkiä rajuihin. Värit ovat mielikuvitusta, ne kertovat tunnelmasta.

Maalauksen sininen on ajatus sähkön väristä. Kaupunkitaivas-maalauksen harmaan ja keltaisen sävyt kertovat siitä, millaiselta taivas näytti, kun kaupungin yllä oli saastepilvi.

– Residenssiin lähtiessäni en tiennyt, että toisin mukanani esittävän aiheen. Tähän asti aiheeni ovat yleensä olleet aistimuksia tai tuntemuksia, Leena Räsänen sanoo.

Residenssi sijaitsi vähän Pekingin ulkopuolella. Myös kaupungin ruuhkaisuus, joka puolella kuivumassa olleet maissit ja ympäristön roskaisuus olivat myös asioita, jotka jättänevät jälkensä Räsäsen taiteeseen.

Jos teos on melkein ihmisen kokoinen, maalauksen voi kuvitella olevan oven, josta voi astua sisään."

– Olin ensimmäistä kertaa residenssissä ja sen merkitys oli todella suuri, koska sen pohjalta syntyi näyttely. Tapasin taiteilijoita eri maista ja me keskustelimme taiteen tekemisen lähtökohdista, joten senkin vuoksi residenssi oli merkittävä elämänkokemus.

Leena Räsänen maalaa enimmäkseen suurikokoisia teoksia. Hän kokee olevansa fyysinen maalari ja kun maalaus on iso, sitä voi tehdä kehollisemmin.

– Jos teos on melkein ihmisen kokoinen, maalauksen voi kuvitella olevan oven, josta voi astua sisään.

Näyttelyn maalaukset eivät vielä ole olleet esillä muualla. Uusin maalaus valmistui vasta viikko ennen avajaisia.

Lauantaina 9. maaliskuuta kello 13 galleria-assistentti Antti Minkkinen haastattelee Leena Räsästä Solmuja ja Silmukoita -näyttelyyn liittyen.

Haastattelun jälkeen Räsänen ohjaa yhteismaalaustilaisuutta, jossa yleisö saa jättää jälkensä isolle yhteiselle maalauspohjalle. Maalaamiseen voi osallistua koko tunnin tai jättää vain pienen jäljen. Taiteilija tuo mukanaan akryylimaalit ja eri kokoisia pensseleitä.

Leena Räsänen (s.1991 Kuopiossa) on Vapaasta Taidekoulusta 2015 valmistunut taidemaalari, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on Helsingin Taiteilijaseuran jäsen ja Taidemaalariliiton kokelasjäsen. Hänen teoksiaan on ollut mukana yhteisnäyttelyissä ja yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut Galleria Rongassa Tampereella ja Galleria Pleikussa Berliinissä.

Näyttely jatkuu 23. maaliskuuta asti. Galleria Aarni toimii Tapiolassa Heikintorilla (Kauppamiehentie 1). Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja lauantaisin kello 12–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu