Puheenaihe

Onko puolue vai ehdokas sinulle tärkeämpi? – Näin äänestäjä valitsee ehdokkaansa

Useimmat valitsevat ensin puolueen ja sitten vasta ehdokkaan.

Vesa Marttinen/Arkisto

Puolue on eduskuntavaaleissa tärkeämpi kuin ehdokas, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Suomalaisista 61 prosenttia ilmoittaa valitsevansa ensin puolueen ja sen listoilta parhaan ehdokkaan. Reilu neljännes (26 %) uskoo valitsevansa parhaan ehdokkaan välittämättä puoluekannasta.

Vuonna 2015 eduskuntavaalien alla toteutetussa tutkimuksessa tulokset olivat täsmälleen samat kuin nyt toteutetussa.

Merkittävimmät tekijät ehdokasvalinnassa ovat ehdokkaan uskottavuus ja luotettavuus (68 % valitsee viiden tärkeimmän joukkoon), kyky ajaa ja puolustaa yhteiskunnan kehityksen kannalta tärkeitä asioita (68 %) sekä selkeä käsitys ehdokkaasta henkilönä ja ihmisenä (42 %).

Joka viidennelle on tärkeää, että ehdokas on kotikunnasta tai lähialueelta (22 %), hänellä on vankka poliittinen kokemus (21 %), vaalikone tarjoaa häntä (20 %) ja ehdokkaalla on mahdollisuus tulla valituksi (19 %). Ehdokasvalinnan häntäpäässä ovat ystävien ja tuttavien suositukset (2 %) ja ehdokkaan aktiivisuus sosiaalisessa mediassa (2 %).

Enemmistölle puolueen arvomaailma kuuluu tärkeimpien valintatekijöiden joukkoon. 59 prosenttia valitsee sen viiden tärkeimmän joukkoon. Noin kaksi viidestä painottaa ratkaisuissaan puolueen hyviä linjauksia asiakysymyksissä ja sitä, että puolueella on päteviä ihmisiä tekemään valtakunnallisia päätöksiä.

Kolmasosalle oman ammatti- tai sosiaaliryhmän etujen ajaminen on merkittävää ja lähes joka neljännelle halu vaikuttaa tulevan hallituksen kokoonpanoon. Vähämerkityksisimpiä ovat paikalliset kiistakysymykset (6 %), pärjääminen vaalitenteissä (7 %) ja halu näpäyttää päättäjiä (10 %).

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-6. helmikuuta. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 112. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu