Puheenaihe

USU: Keskusta haluaa lisätä hakkuita ja hiilinieluja – Sipilä: "Punavihreiden näkemykset ovat uhka metsäalan työpaikoille"

Juha Sipilä (kesk.)

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Keskusta korostaa maanantaina julkistettavassa metsäohjelmassaan, että puuta voidaan hakata nykyistä enemmän ja samalla hiilinielut kasvavat. Sen mielestä metsänhoito on parasta ilmastotyötä. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Metsäohjelmaa Uutissuomalaiselle valottanut keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoo keskustan olevan ehdottomasti sitä mieltä, ettei hakkuita tarvitse vähentää. Hän pitää punavihreiden näkemyksiä uhkana metsien hyödyntämiselle ja metsäalan työpaikoille.

– Punavihreä puoli kieltäisi käytännössä metsien käytön kokonaan ja sitä kautta suomalaiset työpaikat, Sipilä sanoo Uutissuomalaiselle.

– Olemme saaneet useastakin lähteestä vahvistuksen sille, että hiilinielu kasvaa. Ja suomalainen kestävä metsänhoitotapa sallii myös sen, että puunkäyttöä lisätään pikkaisen ja edelleen ollaan kestävällä tiellä, Sipilä sanoo.

Hän pitää Luonnonvarakeskuksen (Luke) arviota hakkuumääristä kestävänä tasona ja sanoo, että puuta voidaan hakata noin 80 miljoonaa kuutiota vuodessa.

– Mutta tämä edellyttää satsauksia metsänhoitoon, tutkimukseen ja tuotekehitykseen, Sipilä sanoo lehdelle.

Sipilän mukaan Suomessa ollaan puun kestävässä hyödyntämisessä erittäin hyvällä uralla, ja metsäala tarjoaa paljon työpaikkoja. Sipilä korostaa, että valtava joukko ihmisiä saa Suomessa elantonsa puusta. Suomen kestävää metsänhoitoa arvostetaan maailmalla ja suomalaista osaamista viedään ulos.

– Se olisi suuri virhe myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta, jos pysäyttäisimme kestävän metsänkäytön, Sipilä kertoo Uutissuomalaisen jutussa.

Puolue haluaa, että metsänomistajia kannustetaan sitomaan hiiltä metsiin ja puupohjaisiin tuotteisiin ja että hiilensidonnan kannusteita kehitetään sekä kansainvälisesti että kansallisesti.

Keskustan metsäohjelman tavoitteena on, että Suomessa siirrytään fossiilitaloudesta biotalouteen. Siksi puolue korostaa suhtautuvansa metsien hyödyntämiseen käytännönläheisesti ja tulevan vaalikauden tarvitsevan oman suomalaisen metsäohjelman.

Metsäkeskustelu: Hakkuumääristä kiistaa

Avohakkuut ja hakkuumäärä ovat olleet viime syksynä kiivaan väittelyn kohteena.

Erityisesti keskusta vastustaa metsänhakkuiden vähentämistä. Ympäristöjärjestöt ja vasemmisto-oppositio ovat sanoneet, että hiilidioksidia sitovien hiilinielujen, kuten metsien, pienentäminen mitätöi hallituksen muita päästörajoituksia ja että hakkuita on vähennettävä, jos korvaavia hiilinieluja ei löydy, Uutissuomalainen kertoo.

Eniten huomiota herättivät SDP:n ristiriitaiset linjaukset. Puheenjohtaja Antti Rinne on joutunut selittämään lausuntoaan, jossa hän sanoi, että hakkuita pitää vähentää ilmaston takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu