Puheenaihe

Espoo haluaa pidentää terveysasemien aukioloa – Ison Omenan ilta-ajoilla vielä vähän kysyntää

TERVEYS Ison Omenan terveysasema on auki Espoon muita terveysasemia pidempään. Aukioloaika voi pidentyä osassa niistäkin.

Yksi Ison Omenan terveysaseman pidemmän aukioloajan hyödyntäjistä on Raili Hauhio. Hän kävi asemalla ensimmäistä kertaa arkipäivänä iltapäiväneljän jälkeen.

Sirkku Aalto

Matinkylässä Ison Omenan terveysaseman päivystysjonossa on kolme asiakasta. On perjantai, ja kello on 16.11.

Täällä Ison Omenan terveysasemalla lääkärin vastaanotolle voi päästä arkisin aamuseitsemästä iltakahdeksaan, kun taas Espoon muut terveysasemat avaavat aamukahdeksalta ja sulkevat viimeistään iltapäiväneljältä. Ison Omenan terveysasema aukesi tammikuun puolivälissä, joten laajempi aukiolo on ollut käytössä reilun kuukauden.

Kehittämispäällikkö Elina Jaakovlew-Markus Espoon kaupungilta kertoo, että valtaosa Ison Omenan terveysaseman asiakkaista käy asemalla silti tavanomaiseen aukioloaikaan kello 8–16. Ruuhkaisinta on puolen päivän molemmin puolin.

– Yleisesti sanoisin, että asiakkaat eivät ole vielä löytäneet laajennettuja aukioloaikoja, Jaakovlew-Markus sanoo.

Asemalla on käynyt päivittäin noin 300–320 asiakasta. Heistä 100–200 on käynyt kiireellisen hoidon vastaanotolla ja noin 100 on varannut käyntiajan etukäteen.

– Päälle tulevat vielä ne noin parikymmentä asiakasta, jotka käyvät asemalla muissa asioissa, kuten vaihtamassa terveysasemaa, Jaakovlew-Markus sanoo.

Ison Omenan terveysasema palvelee lähtökohtaisesti Matinkylän ja Olarin noin 37 000:ta asukasta. Muidenkin espoolaisten on mahdollista vaihtaa sen asiakkaaksi.

Aamun ensimmäisellä tunnilla kello 7–8 asemalla on käynyt noin 14 asiakasta. Illan viimeisillä tunneilla kello 16–20 asiakkaita on käynyt maksimissaan noin 60.

Yksi Ison Omenan terveysaseman pidemmän aukiolon hyödyntäjistä on iltapäiväneljän jälkeen päivystysjonossa oleva Raili Hauhio. Hän on asemalla ensimmäistä kertaa.

– Olen eläkkeellä, joten minulla oli aikaa tulla myöhemminkin, Hauhio kertoo.

Päivystysjonossa ennen Hauhiota oleva Fatos Miftari on asemalla lapsensa kanssa. Hän pitää laajempia aukioloja hyvänä ideana.

Espoo aikoo arvioida Ison Omenan terveysaseman kokemusten pohjalta muiden terveysasemiensa aukioloaikoja. Tavoitteena on, että viimeistään syksyllä pääterveysasemat olisivat auki iltakuuteen, kertoo terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn Espoon kaupungilta.

Pääterveysasemia ovat Espoon keskus, Leppävaara, Tapiola, Matinkylä ja Espoonlahti. Lisäksi esillä on ollut ajatus, että Ison Omenan terveysasema olisi auki lauantaisin.

Aukioloaikojen laajentamisesta on tarkoitus neuvotella henkilöstöjärjestöjen kanssa. Virallisia neuvotteluita ei Svahnin mukaan ole vielä aloitettu, sillä osapuolet keräävät nyt kokemuksia pidemmistä aukioloajoista.

– Jos asukkaat eivät halua käyttää terveyspalveluita lauantaina, niin silloin asemia on toki turhaa pitää auki, hän sanoo.

Kokemus neuvolan lauantaiaukiolosta osoittaa Svahnin mukaan kuitenkin toista.

– Lauantain neuvola-ajoille on ollut kysyntää. Uskon, että terveyspalveluidenkin osalta näin voisi olla, Svahn sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoo aikoo avata kaikki terveysasemansa kaikille – kiirellisessä asiassa voi jatkossa kävellä mille tahansa asemalle16.1.2019 06.45
Terveysasemilla iso muuttorumba Matinkylässä – lääkäriin pääsee jatkossa illallakin, mutta lauantain aukiolo jäi vielä haaveeksi13.1.2019 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu