Kulttuuri

Kirjasto vie myös musiikin maailmaan – soittamisen alkeet voi oppia ilman nuotteja

KULTTUURI Musiikki yhdistää. Espoon kirjastojen musiikkitarjonta on paljon muutakin kuin kokoelma cd-levyjä.

Piano on Heikki Koskisen instrumentti. Ison Omenan kirjaston musiikkihuoneessa on perusbändikamat eli piano, sähköpiano, kitara, basso, sähkörummut ja laulumikrofoneja. Harjoittelemaan voi tulla myös oman soittimen kanssa.

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kirjastojen musiikkihuoneet ja studiot ovat ahkerassa käytössä. Käytännössä ne ovat koko ajan varattuja aamun varhaisimpia aukiolotunteja lukuun ottamatta.

– Joskus asiakkaita ihmetyttää, miksi kirjastossa on varattu tilaa soittamiseen. Perustelu löytyy kirjastolaista, jonka mukaan yksi kirjaston tehtävistä on harrastustilojen tarjoaminen, Ison Omenan kirjaston asiakaspalvelupäällikkö Heikki Koskinen sanoo. Hän vastaa koko kirjaston tasolla musiikkikirjastotoiminnan kehittämisestä.

Kirjastossa voi kokeilla ja innostua."

Kirjastojen musiikkiin liittyvää tarjontaa on Koskisen mukaan kehitetty testaillen ja asiakkaiden toiveita kuunnellen. Yhteisöllisyys on sana, joka toistuu hänen puheessaan usein.

Kirjasto ei kilpaile musiikkiopistojen tai työväenopiston kanssa. Kirjaston tarjoamat musiikkiryhmät on tarkoitettu erityisesti niille, joilla ei ole musiikin harrastamiseen muuta mahdollisuutta. Kirjastossa harrastaminen on maksutonta ja tarvittaessa soittimen saa lainaksi. Kirjastossa voi kokeilla ja innostua.

– Kirjaston musiikkihuone tai ryhmätunti voi antaa ihmiselle syyn lähteä kotoa ulos, Koskinen muistuttaa.

Musiikkikirjastoon hankittujen CD-levyjen määrä on viime vuodet ollut laskussa, joten tilalle on tullut uutta tarjontaa musiikin saralta. Viime vuosina kuunnelluimmat CD:t ovat olleet aikuisrockia ja myös hiphopilla on ollut kysyntää.

Kirjastojen ukulele-ryhmät ovat olleet supersuosittuja. Pidemmälle ehtineet ryhmät ovat jopa käyneet keikoilla palvelutaloissa ilahduttamassa asukkaita.

– Ukulele-ryhmissä on soittajia lapsista eläkeläisiin. Myös kitararyhmien ikähaitari on suuri alkaen 10-vuotiaista eläkeläisiin.

Kirjastojen tarjoamat soittotunnit on tarkoitettu niille, joita soittaminen kiinnostaa, mutta jotka eivät tiedä, miten siinä pääsisi alkuun. Nuottejakaan ei tarvitse osata. Soitto-opinnoissa edetään värikoodien avulla.

– Tammikuussa järjestimme kitaransoiton alkeisopetusta ja paikalle tuli niin paljon väkeä, että osa piti käännyttää pois.

Kirjastojen musiikkihuoneen ja studion voi varata sähköisen palvelun kautta enintään kolmeksi tunniksi kerrallaan. Studioita käyttävät muun muassa räppärit ja bändit, jotka tekevät pohjat omaan esitykseensä.

– Myös koululaisia tulee kirjastoon musiikkitunnille, koska kaikissa kouluissa ei ole mahdollista kokeilla musiikkikoodausta. Kirjaston kautta on käytettävissä myös Rockway-palvelu, josta voi lainata vaikkapa ukulelen- tai kitaransoiton alkeiskurssin.

Tarjontaa

Tapiolan kirjastossa Lauletaan yhdessä tapahtuma 29.3., 26.4. ja 31.5. kello 14.

Nöykkiön kirjastossa ukulele-jamit joka toinen perjantai kello 18.

Ison Omenan kirjastossa lauluillat 3.4., 29.4. ja 5.6. kello 18.

Entressen kirjastossa vinyyliklubi kello 16 Jukeboxissa parillisilla viikoilla sekä Lavatanssit tiistaisin kello 11.

Entressessä myös Ukulele tutuksi -tapahtuma mm. 28.3. ja 11.4. kello 17.

Espoon ensimmäiset ukulelefestarit 30.3. kello 12–22 Sellon kirjastossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu