Puheenaihe

Perhepäivähoito vähenee ripeästi – "Perhepäivähoitajana minulla on paljon enemmän aikaa per lapsi kuin päiväkodissa"

HOITO Espoossa on enää 35 kunnallista perhepäivähoitajaa. – On harmillista, jos perhepäivähoito kuolee, sanoo 39 vuotta perhepäivähoitajana toiminut Aila Kalmari.

Perhepäivähoitaja Pia Silvennoinen kokee olevansa vastuussa siitä, minkälaisia ihmisiä hänen hoitolapsistaan tulee. –¿Olen heidän kanssaan yhdeksän tuntia päivässä. Mietin, miten saan heidät tuntemaan, että he ovat parhaita juuri omina itsenään.

Katja Riihola

Kunnallisessa perhepäivähoidossa on Espoossa enää reilut sata lasta, sillä Espoon kaupungin palveluksessa olevia perhepäivähoitajia on jäljellä 35. Perhepäivähoitajien ja heidän hoitamiensa lasten määrä on puolittunut viimeisen neljän vuoden aikana.

Moni perhepäivähoitaja on tullut tai tulemassa eläkeikään, ja uusia perhepäivähoitajia on yhä vaikeampi löytää, perustelee perhepäivähoitajien määrän ripeää laskua Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila. Mattilan mukaan yhä harvempi perhe valitsee nykyään perhepäivähoidon. Kysyntä kasautuu päiväkoteihin.

Yksi tänä vuonna lopettavista perhepäivähoitajista on Aila Kalmari. Hän on toiminut perhepäivähoitajana 39 vuoden ajan, joista 32 vuotta Espoossa.

Kahdeksan vuotta sitten perhepäivähoitajana aloittanut Pia Silvennoinen puolestaan miettii, onko hänellä mahdollisuus tehdä perhepäivähoitajan työtä Espoossa eläkeikään saakka.

– Jos uusia perhepäivähoitajia ei palkata, ei tämä ole enää vaihtoehto perheille, Silvennoinen miettii.

– On harmillista, että perhepäivähoito kuolee, Kalmari jatkaa.

Silvennoinen ja Kalmari asuvat lähekkäin Sunan alueella ja menevät hoitolapsineen yhdessä esimerkiksi teatteriesityksiin, jumppiin ja puistoihin.

Pia Silvennoinen vaihtoi lastenhoitajan työn päiväkodissa perhepäivähoitajan työhön.

– Perhepäivähoitajana minulla on paljon enemmän aikaa per lapsi. Hoidan neljää lasta, kun päiväkodissa vastuullani olisi 7–8 lasta. Tämä on lapsilähtöistä varhaiskasvatusta parhaimmillaan, Silvennoinen sanoo.

Yhdeksäntuntisesta päivästä johtuen Silvennoinen pitää tasausvapaaviikon kerran kahdeksassa viikossa. Tasausvapaaviikolla lapset menevät tuttuun ryhmäperhepäiväkotiin.

– Varahoito toimii hirveän hyvin.

Varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila kertoo, että perhepäivähoidon kysyntä on vähentynyt selvästi. Tämän vuoksi uusia hoitajiakaan ei ole viime aikoina etsitty aktiivisesti.

– On ollut vaikea löytää lapsia näillekin hoitajille, Mattila perustelee.

Mattilan mukaan perhepäivähoidon houkuttelevuutta laskee perhepäivähoitajien tulo työaikalain piiriin.

– Perhepäivähoitajien työajat riittävät yhä harvemmalle perheelle. Lisäksi huoltajat asettavat painoa koulutetulle henkilökunnalle, Mattila sanoo.

Perhepäivähoidon osuuden kasvattamista rajoittaa myös se, ettei sopivia perhepäivähoitajia tunnu löytyvän. Mattila kertoo, että kun perhepäivähoitajia välillä kuulutetaan, on saalis laiha. Halukkaista perhepäivähoitajista harva sopii tehtävään.

– Emme elä enää sitä aikaa, että kuka tahansa kotona omaa lasta hoitava voisi ottaa muutaman muunkin lapsen hoitoon. Tätä ei voi tehdä ilman koulutusta, sillä myös perhepäivähoidon pitää olla varhaiskasvatusta, Mattila muistuttaa.

Mattilan mukaan perhepäivähoidon väheneminen on valtakunnallinen, suurten kaupunkien ilmiö.

– Usein kuulee sanottavan, että Espoo ajaa alas perhepäivähoitoa. Sitä ei ole tarvetta ajaa alas, jos tarjolla olisi hyviä, koulutettuja hoitajia ja kysyntää riittäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Onko tässä perhepäivähoidon kuolinisku? – Yle: Hoitajien määrä romahti17.10.2016 08.21
Ekonomi vaihtoi uraputken perhepäivähoitoon –  "Tämä on käytännössä riskitön yrittäjyysmalli"24.8.2016 20.45
Perhepäivähoitaja alkaa Espoossa olla harvinaisuus7.5.2013 11.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu