Puheenaihe

Robottibussi aloittaa Espoossa huhtikuussa – lelukotelosta nimensä saanut pikkubussi kulkee molempiin suuntiin

Gachaan mahtuu yhteensä 16 matkustajaa.

Johanna Erjonsalo

Espoossa otetaan huhtikuussa käyttöön ilman kuljettajaa kulkeva robottibussi Gacha. Sitä sanotaan maailman ensimmäiseksi joka sään robottibussiksi, sillä sen pitäisi liikkua kaikissa sääoloissa.

Viime viikolla Gacha ajoi neitsytmatkansa talvisessa Helsingissä. Gachan takana on suomalaisen Sensible 4:n ja japanilaisen sisustus- ja lifestyle-ketju Mujin yhteistyö.

Espoon lisäksi Gacha tekee pilottiajoja myöhemmin tänä vuonna myös Hämeenlinnassa, Vantaalla ja Helsingissä, kertoo Sensible 4 tiedotteessa.

Sähkökäyttöisen Gachan toimintasäde on vähän yli sata kilometriä. Autonomisessa ajossa se kulkee enintään 40 kilometrin tuntinopeutta.

Robottibussin varusteita ovat muun muassa tutkat, 360 asteen kamera ja korkean tarkkuuden gps-paikannin.

Gacha sai alkunsa, kun robottibussien kanssa työskennellyt Sensible 4:n tiimi huomasi, etteivät autonomiset bussit kulje edes kevyessä tihkusateessa, saatikka tyypillisessä suomalaisessa talvisäässä.

– Useimmat robottiautot pystyvät ajamaan vain ideaaleissa sääolosuhteissa ja hyvin merkityillä teillä. Lapissa tehtyjen testien ansiosta olemme kehittäneet tämän ainutlaatuisen bussin, kertoo Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala tiedotteessa.

Perinteisestä linja-autosta Gacha poikkeaa siten, että siinä ei tarvita erillistä tilaa kuljettajalle. Penkitkään eivät ole rivissä, vaan bussin seinustoilla.

Erityisen Gachasta tekee se, että siinä ei ole perinteistä etu- ja takapäätä, vaan se pystyy kulkemaan molempiin suuntiin.

Sensible 4 kaavailee, että Gacha-busseja saadaan käyttöön julkisille teille Suomessa ja ulkomailla jo vuonna 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espooseen saadaan maailmankuulun designjätin muotoilema kuskiton bussi – kyytiin pääsee jo keväällä12.11.2018 07.10
Espoo testaa: Kaupunkilaisten palautteeseen vastaa robotti29.8.2018 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu