Puheenaihe

Espoon kirjasto valittiin maailman parhaaksi – "Olemme tehneet valintoja, jotka ovat herättäneet myös arvostelua"

PALKINTO Espoon kaupunginkirjasto päihitti finaalissa Sambian ja Brasilian.

Arkistokuva Entressen kirjastosta.

Johanna Erjonsalo

Espoon kaupunginkirjasto on valittu vuoden kirjastoksi Lontoon kirjamessuilla. Voitto selvisi eilen illalla.

Palkintoperusteissa kiiteltiin muun muassa onnistuneita lukuhaasteita ja kaikille avoimia, innovatiivisia tiloja.

– Tuntuu upealta. Kirjastojemme henkilökunta on tehnyt vuosien varrella kovasti töitä sen eteen, että kaikenlaiset ihmiset kokisivat, että tämä on minun paikka, sanoo Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni.

Tyrnin mukaan palkinnosta on kiittäminen henkilökunnan lisäksi myös Espoon kaupunkia, sillä kaupunki on panostanut kirjastoihin merkittävästi myös taloudellisesti.

Espoon kaupunginkirjaston budjetti on viime vuodet ollut noin 20–21 miljoonaa euroa.

– Espoossa rahaa menee paljon tiloihin. Esimerkiksi Sellon ja Ison Omenan kirjastojen tilakustannukset ovat isot, sijaitsevathan ne julkisen liikenteen solmukohdissa. Mutta jos kirjastojen kustannuksia katsoo suhteessa kävijämääriin, eivät ne enää olekaan niin kalliita, Tyrni sanoo.

Ison Omenan ja Sellon kirjastot ovat Suomen vilkkain ja kolmanneksi vilkkain kirjasto.

Tyrnin mukaan Espoo on ollut suomalaisten kirjastojen edelläkävijä esimerkiksi erottaessaan nuorten osaston omaksi osastokseen lasten osastosta. Nuorten haluttiin kokevan olonsa tervetulleiksi silläkin uhalla, että jatkossa kirjastoissa ei olisi aina hiirenhiljaista.

– Olemme jo pitkään tehneet tällaisia valintoja, jotka ovat herättäneet myös arvostelua. Jotkuthan kokevat, että nuoret ovat häiriöksi, Tyrni sanoo.

Espoon kaupunginkirjasto lähti myös ennakkoluulottomasti toivottamaan maahanmuuttajat tervetulleiksi vastaanottokeskuksiin. Kun Espoossa ei ollut vastaanottokeskusta, kirjastoautolla ajettiin Kirkkonummelle, ja turvapaikanhakijoille kerrottiin ilmaisesta paikasta, jonne kaikki ovat tervetulleita vaikka vaan olemaan.

Kaksi muuta The Library of the Year -finalistia olivat Lubuto Library Partners Sambiasta ja Parque Villa-Lobos Brasiliasta. Vuoden kirjasto -kilpailu on yksi Lontoon kirjamessujen ja kustantajien jakamista palkinnoista. Kilpailuun saivat osallistua kaikki Englannin ulkopuoliset maat.

Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Tuolloin palkinnon voitti Latvian kansalliskirjasto. Viime vuonna Espoo ei hakenut mukaan kilpailuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kirjasto vie myös musiikin maailmaan – soittamisen alkeet voi oppia ilman nuotteja10.3.2019 08.00
"Kuin toinen koti" – Haukilahden uusi kirjasto suunniteltiin omatoimikirjastoksi8.3.2019 07.00
Tuleeko voitto Espooseen? – Espoon kaupunginkirjaston työ saa tunnustusta maailmalla15.2.2019 14.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu