Kulttuuri

April Jazzeilla puhaltaa Norjasta – artistikattauksessa on huippunimiä ja nousevia kykyjä

KULTTUURI Norjalaisten jazz-osaaminen on vahvasti esillä April Jazzeilla tänä vuonna.

Kotimaassaan Norjassa lukuisia palkintoja voittanut saksofonisti Marius Neset valloittaa nyt maailmaa. Espoossa kuullaan Viaduct -teos.

Lisbeth Holten

Huhtikuun loppu on Espoossa taas jazzin juhlaa. Perinteiseen tapaan esiintyjiä saapuu Amerikasta ja eri puolilta Eurooppaa. April Jazz -festivaalin pääesiintyjiä ovat 10 Grammylla palkittu laulaja Bobby McFerrin, kolminkertainen Grammy-voittaja ja kitaristilegenda John Scofield ja jazztrionsa ensimmäistä kertaa Espooseen tuova saksofonisti Joshua Redman.

Tänä vuonna Norja on aika vahvasti esillä.

– Siellä tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Norjalaisia artisteja näkee ja kuulee kaikilla jazz-festivaaleilla Euroopassa, festivaalijohtaja Matti Lappalainen sanoo.

– Norjalla menee hyvin ja siellä tuetaan avokätisesti kulttuuria, samoin kulttuurin vientiä.

April Jazz tekee yhteistyötä muiden eurooppalaisten jazz-festivaalien kanssa, koska se on Lappalaisen mukaan sekä taloudellisesti että logistisesti järkevää.

– Valintoihini vaikuttavat esiintyjien energia ja intensiteetti. Musiikin pitää olla innovatiivista ja persoonallista. Myös lavakarismalla on iso merkitys, Lappalainen tiivistää.

Heti avajaispäivänä esiintyy jazzmaailman tarkasti seuraamiin nouseviin tähtiin lukeutuvan norjalaistrumpetisti Mathias Eick. Hän tuo kvintettinsä Louhisaliin.

Jazzin ja klassisen musiikin parissa seikkaileva Marius Neset on Eickin tapaan vieraillut Suomessa ennenkin. Saksofonisti Marius Nesetin kvintetti Jim Hart (vibrafoni, marimba), Ivo Neame (piano), Conor Chaplin (basso) ja Anton Eger (rummut) esiintyy yhteistyössä Tapiola Sinfoniettan kanssa. Ohjelmassa on Nesetin London Sinfoniettalle säveltämä ja orkestroima Viaduct -teos, joka kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kolmas norjalaisvieras on pianisti ja säveltäjä Eyolf Dale, joka myös lukeutuu nouseviin tähtiin. Dalen johtama Wolf Valley -yhtye julkaisi viime vuonna Return To Mind- albumin. Ryhmän kiehtova musiikki liikkuu impressionistisen jazzin ja kamarimusiikin välimaastossa.

Vahvaa pohjoismaalaista jazzosaamista edustaa myös tanskalaissyntyinen Kathrine Windfeld. 80-luvulla syntynyt muusikko kuuluu nuoriin pääesiintyjiin ja hän soittaa festivaalia isännöivän Espoo Big Bandin solistina. 25. huhtikuuta illan toisena bändinä Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa on saksofonisti Mikko Innasen uusi yhtye Autonomus, jonka esitys pureutuu musiikillisen itsehallinnon rajoihin.

Skottiyhtye Trio HLK yhdistää voimansa kahdella Grammylla palkitun lyömäsoitinsolisti Evelyn Glennien kanssa. Kuuro lyömäsoittaja pystyy soittamaan, koska hän aistii rumpujen värähtelyn. Kokoonpano leikittelee jazzin ja klassisen musiikin välimaastossa.

Emma, Espoon modernin taiteen museo, on jo kahtena vuonna tehnyt yhteistyötä April Jazzin kanssa. April Jazz Goes Emma -tilausteoksen toteuttaa tänä vuonna pianisti ja säveltäjä Sid Hille.

Jazz menee Suomen luontokeskus Haltiaan nyt toista kertaa. 26. huhtikuuta Haltiassa nähdään valokuvaaja, elokuvantekijä Perttu Saksan ohjaamasta Eläimen kuva -dokumenttielokuvasta versio, jonka Saksa on editoinut konserttikäyttöön soveltuvaksi. Leffa nähdään live-musiikin säestyksellä. Siitä vastaavat trumpetisti Verneri Pohjola ja rumpali Mika Kallio.

Jazzit huipentuvat Shai Maestro trion konserttiin Tapiolan kirkossa.

April Jazz

33. April Jazz –festivaali järjestetään 24.–28. huhtikuuta Espoossa.

Konserttipaikkoina toimivat Espoon kulttuurikeskus Tapiolassa, Leppävaaran Sellosali, Espoon modernin taiteen museo EMMA sekä Tapiolan kirkko.

Ebelin perinteinen April Jazz -konsertti nostaa esiin Ebelin taitavat nuoret esiintyvät kulttuurikeskuksen Café Louhessa 27.4. klo 12. Luvassa on monipuolisesti erilaisia pienyhtyeitä laulusolisteineen, lauluyhtyeitä ja Ebelin kuoro. Liput 6,50 e. :00

Perinteiset jatkojamit järjestetään Tapiola Gardenissa keskiviikosta lauantaihin.

Konserttien liput ovat myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa ja toimipisteissä.

Vuodesta 1987 lähtien järjestetty April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestivaali, joka esittelee koti- ja ulkomaisten rytmimusiikin huippujen lisäksi nousussa olevia, tuoreita ja kiinnostavia artisteja.

Festivaalin järjestää Espoo Big Band ry.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu