Paikalliset

Haukilahden asukasluku vähenee pian roimasti

Haukilahdesta ei ole kiire minnekään. Vaikka Haukilahden väkiluku supistuu kymmenen vuoden aikana tuhannella hengellä, Markku Melkko aikoo asua yhä paikoillaan. Kanta-asukkaan koti on sijainnut Särkikujalla jo yli 60 vuotta.

Jari Pietiläinen

Espoon väkiluku jatkaa huimaa kasvuaan: Suurpelto, Uusimäki, Perkkaa ja Friisilä ovat kaupunginosia, joiden asukasmäärä paisuu lähivuosien aikana melkoisesti.

Haukilahteen tulee kymmenessä vuodessa vain 32 uutta asuntoa.”
Koko Espoon osalta 275 000 asukkaan raja rikkoutuu näillä näkymin loppuvuodesta 2018. Vuonna 2021 espoolaisia on jo 281 800 henkeä.

Jatkuvasta kasvusta huolimatta myös taantuvia kaupunginosia on. Esimerkiksi Viherlaakso, Westend ja Haukilahti menettävät vuosikymmenen loppuun mennessä väkeä. Espoon kaupungin väkilukuennuste povaa Haukilahdelle kymmenen vuoden jänteellä peräti tuhat asukasta nykyistä vähemmän.

Kun tällä hetkellä Haukilahdessa asuu reilut 8 600 henkeä, on alueella vuoden 2021 alussa arvioiden mukaan vain hieman yli 7 600 asukasta.

Syy Haukilahden väestökatoon ei ole alueen kurjistuminen, vaan se, että rakennuskanta ei 2010-luvun aikana kasva käytännössä lainkaan. Haukilahteen rakennetaan seuraavan kymmenen vuoden aikana vain 32 uutta asuntoa.

Kun perheiden lapset aikuistuvat, he muuttavat muualle, eikä uusia asukkaita alueelle tule. Alle 18-vuotiaiden määrä supistuu alueella reilulla 900 hengellä, kun taas yli 70-vuotiaita haukilahtelaisia on vuonna 2021 peräti 1 400 enemmän kuin nyt.

Yksi juuret vankasti Haukilahteen kasvattaneista espoolaisista on Markku Melkko, 68, joka on asunut saman Särkikujan varrella käytännössä koko ikänsä – ja nykyisessä kodissakin vuodesta 1951 lähtien.

– Haukilahti on muuttunut 60 vuodessa aivan valtavasti. Asukkaiden määrä kasvoi vuosituhannen vaihteeseen saakka, mutta sitten väkimäärä lähti vähitellen laskuun, arvioi Melkko.

– Nyt voisi kai sanoa, että Haukilahti on eräällä tavalla valmis, koska uusia taloja ei tänne juurikaan ole viime vuosina valmistunut. Aiemmin yhteishenki oli täällä aika hyvä, koska asukkaat tunsivat toinen toisensa.

Kodiltahan tämä Haukilahti jo tuntuu.”
Haukilahden menneisyyttä on koottu kansien väliin pariinkin otteeseen. Tuorein kirja ilmestyi 2004 ja parin vuoden kuluttua siitä otettiin toinenkin painos. Markku Melkko oli mukana toimituskunnassa.

– Minä olen kyllä hyvin tyytyväinen Haukilahteen asuinalueena. Poismuuttoa en ole miettinyt – ja kun on näin kauan täällä asunut, ei varmaan muualla osaisi asuakaan. Kodiltahan tämä jo todella tuntuu, myhäilee Markku Melkko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu