Puheenaihe

Espoo on luopumassa lasten kerhomaksuista

Kerhot tarjoavat vaihtoehdon koko- tai osapäiväiselle varhaiskasvatukselle. Kotihoidossa olevalla 2 -5-vuotiaalla lapsella on kerhossa mahdollisuus osallistua ohjattuun toimintaan lapsiryhmässä. Kuvituskuva.

Arkisto / Johanna Erjosalo

Espoo on luopumassa varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan maksuista elokuusta lähtien. Asia tulee Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätettäväksi keskiviikkona.

Virkamiesesityksessä maksuista luopumista perustellaan kerhotoiminnan vähentyneellä kysynnällä ja syksyllä alkavalla viisivuotiaiden maksuttomalla varhaiskasvatuskokeilulla. Myös kerhoissa on viisivuotiaita, eikä kerhomaksujen periminen ainakaan heiltä olisi enää tasapuolista.

Kerhoissa on tällä hetkellä 470 lasta. Vuoden 2017 keväällä kerhotoiminnassa oli vielä lähes 600 lasta.

Espoo on alentanut varhaiskasvatuksen maksujaan ja uskoo tämän heijastuvan kerhojen kysyntään. Lapsen varhaiskasvatus päiväkodissa tai perhepäiväkodissa on nykyään maksutonta aiempaa suuremmalle osalle perheistä pienten tulojen vuoksi.

Maksuttomuuden toivottaan lisäävän kerhotoiminnan houkuttelevuutta perheille ja lisäävän kerholasten määrää.

Espoossa ennakoidaan, että osa kotihoidon tukea saavista perheistä ei hae 5-vuotiaalle lapselleen varhaiskasvatuspaikkaa, koska menettäisi tällöin kotihoidon tuen Espoo-lisän. Nämä perheet saattaisivat laittaa lapsensa kerhoon.

Tällä hetkellä kerhojen kausimaksut syys- ja kevätkaudelta erikseen ovat 45–100 euroa. Kerhot kokoontuvat kaksi tai kolme kertaa viikossa kahden tai kolmen tunnin ajan.

Kerhotoiminnan maksuista luopuminen vähentäisi varhaiskasvatuksen asiakasmaksutuloja noin 40 000 euroa vuodessa.

Helsingissä ja Vantaalla kerhotoiminta on ollut maksutonta jo usean vuoden ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoon sitkeissä budjettineuvotteluissa sopu: Espoo-lisään pientä karsintaa ja ilmaista päivähoitoa 5-vuotiaille22.11.2018 11.39
Espoo yrittää saada lapset kerhoihin – "Kustannus noin puolet päivähoitopaikasta"12.3.2016 10.45
Jo 2-vuotiaat pääsevät seurakunnan päiväkerhoon Espoossa30.3.2016 16.27

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu