Puheenaihe

Espoo suunnittelee terveysasemalle lauantain aukioloa, osa henkilökunnasta epäröi – "Menetät ehjän viikonlopun etkä saa edes kunnon korvausta"

PALVELU Espoo aikoo pidentää aukioloaikoja osalla terveysasemistaan. Yksi asema voisi olla auki lauantaisinkin.

Ison Omenan terveysasema Matinkylässä on auki arkisin kello 7–20. Esillä on ollut ajatus, että se olisi tulevaisuudessa auki myös lauantaisin.

Sirkku Aalto

Espoon suunnitelma pidentää useiden terveysasemiensa aukioloaikoja epäilyttää osaa asemien henkilöstöstä. Sairaanhoitajien ja muun koulutetun hoitohenkilöstön kulmakarvoja nostattavat esimerkiksi palkkaus ja henkilökunnan riittävyys.

– Jos asemien aukioloaikoja laajennetaan virka-ajasta eikä lisäresursseja tule, miten henkilöstöä riittää aamuksi, päiväksi ja illaksi, kysyy sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn Espoon kaupungin pääluottamusmies Pekka Rastas.

Kaupungin tavoitteena on tällä haavaa pidentää Espoon keskuksen, Leppävaaran, Tapiolan ja Espoonlahden terveysasemien aukioloaikoja kello 18:aan asti viimeistään syksyllä. Lisäksi esillä on ollut ajatus, että arkisin kello 7–20 auki oleva Ison Omenan terveysasema olisi tulevaisuudessa auki lauantaisinkin.

Espoon terveyskeskuslääkäreiden luottamusmiehen Marja Ahavan mukaan monilla terveysasemilla lääkärit suhtautuvat varovaisen myönteisesti siihen, että osa asemista olisi tulevaisuudessa auki iltakuuteen asti.

Pidempi aukiolo palvelisi monia espoolaisia nykyistä paremmin, sillä vaikkapa virka-aikaan töissä olevatkin ehtisivät terveysasemille.

– Osa lääkäreistä suhtautuu myönteisesti myös lauantaiaukioloihin, Ahava sanoo.

Lauantaiaukiolo ei saa varauksetonta kannatusta hoitajienkaan puolelta.

– Se voi hiertää, kun menetät ehjän viikonlopun esimerkiksi mennäksesi mökille, etkä saa siitä edes kunnon korvausta. Työskentely lauantaina päiväsaikaan kun tuo hoitajalle ainoastaan muutamia kymppejä lisää tilipussiin, Pekka Rastas toteaa.

Terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn Espoon kaupungilta kertoo, että kaupunki on toistaiseksi keskustellut terveysasemien aukioloaikojen laajentamisesta henkilöstön edustajien kanssa epävirallisesti.

Jotta aukiolot voisivat pidentyä viimeistään syksyllä, pitäisi viralliset neuvottelut työaikojen muutoksista henkilöstöjärjestöjen kanssa aloittaa vielä tänä keväänä.

– Voi olla, että neuvottelemme lauantaiaukiolosta samaan aikaan – tai sitten tarvitsemme Ison Omenan terveysasemalta kokemuksia pidemmältä ajalta ennen kuin näemme, olisiko siellä tarvetta lisäpäivälle, Svahn sanoo.

Kaupungin on määrä perata kokemuksia Ison Omenan terveysaseman muita asemia pidemmistä aukioloajoista tarkemmin maaliskuun jälkeen, kun asema on ollut auki reilut kaksi kuukautta.

Svahnin mukaan aukioloaikojen pidentäminen ei automaattisesti tarkoita, että henkilöstöä tarvitaan lisää.

– Tällä hetkellä olemme levittäneet henkilökuntaa laajemmalle ajalle, mutta meidän pitää arvioida, riittääkö se vai ei. Pyrimme myös digitalisoimaan palveluita, ja esimerkiksi sähköinen ajanvaraus vähentää henkilöstön tarvetta, hän sanoo.

Ison Omenan terveysaseman apulaisylilääkäri Elina Nohrström kertoo pitävänsä aseman vaihtelevista työvuoroista.

– Työmatkani on sen verran pitkä, etten kovin mielelläni tule aamuseitsemän vuoroon. Iltavuorot taas ovat kivaa vaihtelua, sillä silloin ehtii aamupäivästä liikkua tai hoitaa asioita virka-aikana, Nohrström sanoo.

Mahdollisiin lauantaivuoroihin hän suhtautuu varovaisen myönteisesti.

– Minulle lauantaivuorot sopisivat harvakseltaan. Toki olisi kiva, että siitä tulevan vapaapäivän saisi toisen vapaapäivän perään esimerkiksi sunnuntaista maanantaihin, Nohrström pohtii.

Valtaosa lääkäreitä ja hoitajia

Espoon keskuksen, Leppävaaran, Tapiolan ja Espoonlahden terveysasemilla työskentelee 210 henkilöä. Heistä valtaosa on lääkäreitä ja hoitohenkilöstöä.

Ison Omenan terveysasemalla työskentelee 43 henkilöä, joista 42 on lääkäreitä ja hoitohenkilöstöä.

Esimerkiksi asemien aula- ja siivouspalveluiden henkilöstö ei sisälly yllä mainittuihin asemien henkilöstölukuihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoo haluaa pidentää terveysasemien aukioloa – Ison Omenan ilta-ajoilla vielä vähän kysyntää7.3.2019 06.45
Espoo aikoo avata kaikki terveysasemansa kaikille – kiirellisessä asiassa voi jatkossa kävellä mille tahansa asemalle16.1.2019 06.45
Terveysasemilla iso muuttorumba Matinkylässä – lääkäriin pääsee jatkossa illallakin, mutta lauantain aukiolo jäi vielä haaveeksi13.1.2019 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu