Kulttuuri

Matteus-passio kuuluu pääsiäiseen – virastaan pian eläkkeelle jäävä Seppo Murto johtaa elävää instrumenttia

KULTTUURI Bachin mestariteos kuvaa pääsiäisen ajan tapahtumia suurkuoron ja orkesterin voimin.

Matteus-passion kuorokohtaukset, aariat ja orkesterimusiikki ovat vuosisatojen ajan vieneet pääsiäisen tapahtumiin. Seppo Murto harjoituttaa esitystä Esoonlahden kirkossa.

Johanna Erjonsalo

Kun esiintymässä on suurkuoro, solistit ja orkesteri, Johan Sebastian BachinMatteus-passion harjoituttaminen ja esittäminen on valtava palapeli. Vuosien tauon jälkeen Espoonlahden kirkossa kuullaan lankalauantaina Matteus-passio, joka toteutetaan Espoonlahden seurakunnan ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan yhteistyönä.

Mukana on kolme kuoroa: Navichorus, Viva Vox ja Murtosointu sekä Barokkiorkesteri Storia. Solisteina laulavat Inka Kinnunen, Katariina Heikkilä, Juho Punkeri, Nial Chorel, Risto Pulkamo ja Elja Puukko.

Kuoronjohtaja joutuu joka kerta luomaan soittimensa uudestaan."

Matteus-passio on eräänlainen jäähyväiskonsertti, koska esityksen johtava Seppo Murto on jäämässä eläkkeelle alkukesästä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanttorin virasta.

Ihmisten kanssa työskentely on ollut Seppo Murrolle työn tärkein sisältö.

– Kuoron johtaminen on minulle elävän instrumentin soittamista. Kuoronjohtaja joutuu joka kerta luomaan soittimensa uudestaan. Luomisprosessi on aina käynnissä eikä tilanne ole koskaan sama.

Isoissa projekteissa amatöörit ja ammattilaiset työskentelevät yhdessä. Kuorolaiset oppivat ammattilaisilta ja harrastajalaulajien ilo antaa energiaa ammattilaisille.

Seppo Murto ja Espoonlahden seurakunnan kanttori Elja Puukko ovat tuttu parivaljakko yhteistyön tekijöinä. Yhteistyö alkoi jo silloin, kun Elja Puukko oli Sibelius-Akatemiassa Seppo Murron urkujensoiton oppilaana. Sittemmin hän on laulanut solistina useissa Murron johtamissa esityksissä.

Traditionaalinen kirkkomusiikki vetoaa tässä ajassa sekä laulajiin että yleisöön."

– Ystävyyden lisäksi meitä yhdistää se, että Seppo on hyvä johtamaan ja minä selviydyn lauluhommista. Molemmat ovat päässeet omalle mukavuusalueelleen, Puukko naurahtaa.

Murto ja Puukko iloitsevat siitä, että traditionaalinen kirkkomusiikki vetoaa tässä ajassa sekä laulajiin että yleisöön. Messujen kävijämäärä on ollut laskussa, mutta konsertit täyttävät kirkkosalit.

Matteus-passio on loputon aarreaitta."

– Musiikissa ollaan sellaisten asioiden äärellä, joita on vaikea sanallistaa. Matteus-passio on klassisen musiikin merkkiteos, joka sisältää myös kristillistä sanomaa helposti kohdattavassa muodossa, Murto analysoi.

Murron mielestä Matteus-passio on loputon aarreaitta. Musiikki on upeaa ja mitä enemmän siihen syventyy, sitä hienompia yksityiskohtia ja symboliikkaa siitä löytyy.

Noin kolmannes Matteus-passion laulajista on Murron arvion mukaan ensikertalaisia, mutta he ovat kuitenkin kokeneita kuorolaisia. Kaikki tuntevat teoksen jollain tasolla, mutta esityksen hiomisessa riittää töitä ja moni joutuu tekemään kotiläksyjä.

– Teoksen pituus on haaste. Laulettavaa on paljon eikä Bachin sävellys ole helpoimmasta päästä, Murto sanoo.

– Myös saksan kielen ääntäminen ja laulaminen on haaste, Puukko täydentää.

Suurteosten toteuttaminen yhden seurakunnan voimin ei aina olisi mahdollistakaan. Tuoreimpia Murron ja Puukon ideoimia yhteistyön hedelmiä ovat olleet ElgarinThe dreams of Gerontius ja BritteninWar Requiem, joita oli toteuttamassa myös saksalainen Berliner Kantorei -kuoro.

Yhteistyönä on tehty myös DonizettinRequiem, BachinJouluoratorio, Bachin H-mollimessu, MozartinRequiem, Mozartin Missa brevis in B, HändelinMessias-oratorio, BrahmsinEin Deutsches Requiem ja MendelssohninElia-oratorio.

Seppo Murto on merkittävä tekijä espoolaisessakin musiikkielämässä.

Hän aloitti kanttorina Kanta-Espoon seurakunnassa (nykyinen Espoon tuomiokirkkoseurakunta) vuonna 1978. Hän oli myös perustamassa VocalEspoo-festivaalia, joka on järjestetty vuodesta 1996 lähtien.

– Kuoroelämän kehitys on ollut huikeaa, koska nykyään seurakunnissa on paljon hyviä kuoroja, Murto sanoo.

Murron pääkuoro on ollut Dominante, jota hän on johtanut vuodesta 1981 lähtien. Dominante on vuonna 1975 perustettu espoolainen sekakuoro, joka koostuu pääosin Aalto-yliopiston opiskelijoista. Dominanten ohjelmistoon mahtuu kaikkea 1500-luvun musiikista upouusiin kuoroteoksiin.

Matteus-passio

J.S.Bachin Matteus-passio la 20.4. kello 18. Espoonlahden kirkossa, Kipparinkatu 8.

Esityksen johtaa Seppo Murto.

Liput kuorolaisilta ja ovelta tuntia ennen 20 eurolla.

Matteus-passio Helsingin Tuomiokirkossa palmusunnuntaina 14.4. kello 18. Esiintymässä kamarikuoro Viva vox, Murtosointu ja Navichorus sekä barokkiorkesteri Storia. Koraaleissa ja loppukuorossa Suurkuoro.

Helsingissä yleisöllä on mahdollisuus osallistua koraalien laulamiseen kirkossa jaettavan erillisen nuottivihon avulla. Vapaa pääsy, käsiohjelma suomennoksineen 5 e.

Teoksen esitys kestää noin 3,5 tuntia.

Matteus-passio kuvaa pääsiäisen ajan tapahtumat Jeesuksen Betanian ennustuksesta hautaamiseen saakka.

Passio kantaesitettiin Leipzigin Tuomaskirkossa pitkänäperjantaina 15. huhtikuuta 1729 tai ehkä jo vuonna 1727.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Seppo Murto sai Vuoden kanttorin tittelin14.6.2013 11.26
Lumiukko-elokuvasta tuttu tähtilaulaja esiintyy Olarissa Gerontiuksen unessa10.11.2016 17.00
Nyt on esiintymislavalla ahdasta – War Requiem julistaa rauhaa27.11.2017 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu