Kulttuuri

Paikkaa etsitään vielä – sadat karakalliolaiset ovat osallistuneet työpajoissa jättimäisen taideteoksen tekemiseen

KULTTUURI Karakallioon valmistuu jälleen tänä vuonna iso julkinen taideteos. Sen palaset on tehty työpajoissa pitkin vuotta.

Hyvin sujuu, kuvataiteilija Tiina Herttua kannustaa työpajassa Rastaalan koulussa. Oppilaat valitsivat omien laattojensa teemaksi veden.

Anneli Tuominen-Halomo

Ensin pulpetit suojataan mustilla jätesäkeillä. Nyt on Rastaalan koulun 2D luokan vuoro osallistua Karakallio Creativen yhteisötaideteoksen työpajaan.

– Meillä on nyt kaksi vaihtoehtoa. Otammeko aiheeksi metsän vai veden?, kuvataiteilija Tiina Herttua kysyy oppilailta.

Vesi vie selkeän voiton. Sitten Tiina Herttua jakaa oppilaille akryylimaalitusseja.

– Kuvan ei tarvitse esittää mitään. Se voi olla pelkkää väriä tai viivaa. Kuvassa voi olla kyse valon leikistä veden pinnalla tai puron solinasta tai jostain, joka on veden alla, taiteilija neuvoo.

Jokainen oppilas saa maalata yhden metallilaatan. Sadoista laatoista koostuva jättimäinen taideteos kiinnitetään myöhemmin tänä vuonna päätettävään paikkaan Karakalliossa.

– Ennen tätä viikkoa on maalattu noin 700 laattaa ja täällä Rastaalassa on tehty lisää 200–300 kappaletta, Tiina Herttua ynnää.

Osallistava taide on Karakallio Creative -hankkeen ydintoimintaa. Sen taustalla on Elävä Espoo ry, joka kuuluu julkisen taiteen kehittämishankkeita koordinoivaan Upeart-taidekollektiiviin.

Viime keväänä alkanut hanke elävöittää Karakallion aluetta taiteella ja tapahtumilla. Samalla se lisää alueen elinvoimaisuutta ja herättää kiinnostusta julkista taidetta kohtaan.

Tiina Herttua pyydettiin mukaan ennen viime vuoden Karakallio-päivää.

– Ideoin Upeart-kollektiivin kanssa yhteisötaideteoksen, johon asukkaat itse tekevät pieniä palasia. Tällaiset projektit ovat maailmalla aika yleisiä, Tiina Herttua sanoo.

Ensimmäiset laatat maalattiin viime vuoden Karakallio-päivän aikana. Sen jälkeen on maalattu lisää muun muassa Espoo-päivänä ja viime viikkoina Karakallion ja Rastaalan kouluissa ja päiväkodeissa.

Tiina Herttuan työhuone on Sipoonkorven laidalla eikä Karakallio ollut hänelle entuudestaan tuttu.

– Karakalliossa on kauniit metsät ja kalliot. Siksi olen valinnut taideteoksenkin väreiksi muun muassa kallion, jäkälän ja havumetsän värejä.

Tiina Herttua koostaa laatoista jättimäisen taideteoksen. Yhdessä työpajassa tehdyt laatat säilytetään samassa nipussa.

Taiteilijalla on tarkka visio siitä, mihin järjestykseen hän laatat laittaa.

– Toivon, että saan käyttööni ison tilan, jossa voin sommitella laatat paikoilleen.

Akryylitusseilla maalatut metallilevyt saavat pintaansa vielä lakkauksen.

Viime keväänä alkanut Karakallio Creative -hanke elävöittää Karakallion aluetta taiteella ja tapahtumilla, lisää alueen elinvoimaisuutta ja herättää kiinnostusta julkista taidetta kohtaan.

Taide elää

Tiina Herttuan yhteisötaideteoksen lisäksi Karakallio Creative -hankkeessa on parhaillaan käynnissä valokuvataiteilija Vilma Pimenoffin ohjaamat valokuvauspajat, joissa tutustutaan luovan valokuvauksen saloihin.

Seuraava valokuvauspaja järjestetään 27. huhtikuuta Karatalossa.

Kuvataiteilija Teemu Mäenpää toteutti muraalin Karakalliontie 1:een syksyllä 2017.

Argentiinalainen Pastel maalasi Karakallioon kasviaiheisen muraalin Karakalliontie 5:een toukokuussa 2018.

Kuvanveistäjä Isaac Cordal on tehnyt 20 miniatyyriveistosta, jotka on sijoitettu eri puolille kaupunginosaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Katso ympärillesi – Karakalliossa on nyt 19 miniatyyriveistosta3.10.2018 17.00
Vanha kerrostalolähiö saa taidekuorrutuksen Espoossa –  Maailmankuulun muraalitaiteilijan teos lähtölaukaus20.5.2018 08.00
Ritva ja Esko Ketola jättivät jäljen kotitaloonsa – pariskunnan suudelma ikuistettiin kerrostalon seinään valtavaan muraaliin26.11.2017 10.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu