Puheenaihe

Kuvat: Myllerrys jatkuu Tapiolan ytimessä – Nämä talot puretaan, parkkipaikka puistoksi

TAPIOLA Heikintorin eteläpuolella alkaa iso purkutyömaa, jos asemakaavamuutokset hyväksytään.

Projektinjohtaja Antti Mäkinen kertoo, että kiinteistönomistajat ovat hakeneet Tapiolassa asemakaavan muutosta, jotta kuvassa näkyvät rakennukset voidaan purkaa ja tilalle rakentaa uudet asuin- ja liikekiinteistöt.

Katja Riihola

Tapiolan Länsituulenaukio kokee lähitulevaisuudessa suuria muutoksia. Aukion laidalla sijaitsevat kaksi 1970- ja 1980-lukujen taitteessa rakennettua asuin- ja liikekiinteistöä on tarkoitus purkaa.

Purettavassa asuin- ja liikerakennus Hopiakanteleessa toimii tällä hetkellä muun muassa Otso Apteekki ja Picnic. Purettavassa Länsituulentie-nimisessä liikekiinteistössä sijaitsevat esimerkiksi Jysk, Posti ja Subway.

Tässä ollaan alkuperäisen Tapiolan idealla.”

Vanhojen rakennusten tilalle on tulossa 10- ja 11-kerroksiset asuinkerrostalot, ja katutasoon liiketiloja. Kaavamuutos on lisäämässä alueen rakennusoikeutta noin 12 000 kerrosneliömetriä.

Viereinen Asunto Oy Raitinlinna, jossa sijaitsee muun muassa Osuuspankki, sen sijaan säilytettäisiin.

Suojeltu niin sanottu Viatekin talo eli Kiinteistö Oy Raitinlukko säilytettäisiin myös. Asemakaavan muutoksella aiotaan kuitenkin muuttaa sen käyttötarkoitusta liike- ja toimistokäytöstä asumiskäyttöön. 1960-luvulla valmistuneen talon on suunnitellut Aarne Ervi, ja muutokset tarvitsevat Museoviraston hyväksynnän. Rakennus on korjauksen tarpeessa ja se on ollut vajaakäytöllä jo pitkään. Suojellussa rakennuksessa saattaa tulevaisuudessa olla vaikkapa hoiva-asumista.

Itse Länsituulenaukio aiotaan muuttaa parkkialueesta kaupunkiaukioksi ja kaupunkilaisten olohuoneeksi. Sinne aiotaan istuttaa puita ja alustavassa suunnitelmassa sinne rakennettaisiin myös lasten suosima pyöräilykaupunki Mini-Tapiola. Nyt aukiolla on noin 40 autopaikkaa.

– Tässä ollaan alkuperäisen Tapiolan idealla. Länsituulenaukiota mainostettiin jo 40 vuotta sitten puistomaisena viheralueena. Haluamme aukion nyt autoilta kaikkien asukkaiden käyttöön, sanoo projektinjohtaja Antti Mäkinen.

Mäkisen mukaan maanpäällisistä parkkipaikoista voidaan luopua Tapiolan ytimessä, sillä maan alla on kaikkiaan noin 2 000 parkkipaikkaa.

Kiinteistö Oy Länsituulentien päässä oleva pysäköintitalo, jossa on noin 300 autopaikkaa, on pysymässä kuitenkin toistaiseksi ennallaan.

Edellä kuvatut suunnitelmat sisältyvät kahteen Tapiolan keskustaa koskevaan asemakaavan muutokseen, joita kaupunkisuunnittelulautakunnan on määrä käsitellä kokouksessaan tänään keskiviikkona.

Länsituulenaukion laidalla niin ikään sijaitsevaa kauppakeskus Heikintoria kyseiset asemakaavan muutokset eivät koske.

Kaupunkisuunnittelulautakunnasta asemakaavan muutokset menevät kaupunginhallitukseen ja toinen edelleen kaupunginvaltuustoon.

Asemakaavan muutoksen hyväksyminen edellyttää maankäyttösopimuksen, jota ei vielä ole.

– Tavoitteena on, että kaavat hyväksyttäisiin kaupungin elimissä kesään mennessä. Rakennustyöt tai ensimmäiset purkamiset voisivat alkaa vuoden 2020 keväällä, Mäkinen sanoo.

Aloitteet asemakaavan muutoksiin tulivat alueen maanomistajilta. Länsituulenaukion käyttötarkoituksen muuttaminen puistoksi on sen sijaan kaupungin idea. Kaupunki aikoo lunastaa aukion omistukseensa.

Länsituulenaukion muutos

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta on hyväksynyt Tapiolan uudistamisen teesit jo vuonna 2011.

Länsituulenaukiosta päätettiin kehittää Tapiolan keskuksen tärkein torialue, kansalaistori.

Vuonna 2017 kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto linjasi, että Länsituulenaukiota kehitetään korkeatasoiseksi ja eläväksi jalankulkuympäristöksi.

Länsituulenaukion muutos perustuu Tapiolan keskuksen uudistamisen laajempiin tavoitteisiin.

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa Tapiolan keskustaan uusien asuntojen sekä liike-, toimisto- ja palvelutilojen täydennysrakentaminen hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja palveluiden läheisyyteen aivan metroaseman ja bussiterminaalin tuntumaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tapiolan uudesta uimahallista arkkitehtikilpailu, vanhan hallin purkusuunnitelmat etenevät vetoomuksista huolimatta: "Rakennus ei paremmaksi muutu eikä sitä voida samanlaisena rakentaa uudelleen"3.4.2019 06.45
Kirjasto laajenee, teatterille tilat maan alle: Otaniemen Väreestä tunnetut arkkitehdit uudistavat Tapiolan sydämen – "Valmistelu lähtee heti liikkeelle"27.2.2019 06.45
"Miksi Helsingissä on, mutta Espoossa ei?" Rapistuvasta Heikintorista ehdotetaan kauppahallia – Pyörittelimme sellaista mahdollisuutta itsekin, sanoo pääomistaja2.12.2018 06.45
Legendaarinen kauppakeskus Espoossa vihdoin täysremonttiin – katolle tulossa asuntoja28.10.2017 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu