Puheenaihe

Monikko on ensimmäinen laatuaan: suomenkielinen ja ruotsinkielinen koulu saman katon alle Espoossa

LEPPÄVAARA Ruotsinkielinen ja suomenkielinen koulu eivät ole aiemmin olleet samassa rakennuksessa Espoossa.

Koulukeskus Monikossa vanha suojeltu koulurakennus tulee osaksi uudisrakennusta. Havainnekuva.

SRV / Arkkitehtitoimisto Perko Oy

Espoossa astutaan uuteen aikaan, kun suomenkielinen ja ruotsinkielinen koulu aloittavat rinnakkain koulukeskus Monikossa vuonna 2021. Monikon rakentaminen alkoi Leppävaarassa huhtikuussa.

Veräjäpellon koulusta ja Leppävaaran koulusta muodostetaan Monikkoon yhtenäinen suomenkielinen peruskoulu. Ruotsinkieliseltä puolelta uuteen kouluun siirtyy Mäkkylässä sijaitseva Boställskolan.

Koulut pysyvät erillisenä, mitä lakikin edellyttää, mutta ne tulevat käyttämään osittain samoja tiloja, esimerkiksi ruokalaa, liikuntasalia ja aineluokkia. Myös opettajia on tarkoitus hyödyntää ristiin.

– Suomen- ja ruotsinkielisten opettajien osaaminen, hyvä itsetunto ja myönteinen kehittämisasenne mahdollistavat uudenlaisen yhteistyön ja hyvien käytäntöjen jakamisen, sanoo Espoon ruotsinkielisten sivistyspalveluiden johtaja Barbro Högström.

Yhteistyötä päästiin harjoittelemaan jo silloin, kun Karhusuon koulu oli evakossa Lagstadin koulun tiloissa. Lisäksi ruotsinkieliset ottivat oppia suomenkieliseltä puolelta perustaessaan ensimmäistä yhtenäistä peruskoulua.

– Olemme hyödyntäneet jo aiemmin tällaisia tilaisuuksia oppia toisilta puolin ja toisin, Högström kertoo.

Högström muistuttaa, että kieliryhmien työskentelytavat saattavat erota toisistaan jo senkin vuoksi, että suomen- ja ruotsinkielinen opettajakoulutus on erillään.

Sivistystoimen tilakehityspäällikkö Merja Narvo-Akkola kertoo, että Espoossa alettiin miettiä espoolaisen kaksikielisen koulun mallia, kun Sipilän hallitus nosti keskusteluun kaksikielisen opetuksen tavoitteen.

– Ajatus on se, että suomenkielinen ja ruotsinkielinen koulu hyötyisivät toisistaan unohtamatta sitä, että kielet ja kulttuurit kehittyvät edelleen vahvana.

Toisen kieliryhmän kulttuuriin voidaan tutustua esimerkiksi koulun juhlissa.

– Siinä ympäristössä suomenkielisten on myös luontevaa opiskella ruotsia. On mahdollisuus mennä vaikkapa vaihto-oppilaaksi ruotsinkieliselle puolelle, Narvo-Akkola miettii.

Monikkoon tulevat myös sekä suomen- että ruotsinkieliset päiväkodit. Ruotsinkieliseltä puolelta Monikkoon siirtyvät Boställs daghem ja Bergans daghem, ja Monikossa tulee toimimaan Espoon ensimmäinen ympärivuorokautinen ruotsinkielinen päiväkoti. Suomenkielinen päiväkoti muodostetaan useammasta pienestä päiväkodista.

Narvo-Akkolan mukaan Monikkoon ollaan kehittämässä espoolaista kielikoulun mallia, joka ei ole pelkästään kaksikielinen vaan monikielinen. Kouluun on tulossa paljon esimerkiksi arabiaa ja venäjää äidinkielenään puhuvia oppilaita. Monikko tulee olemaan myös monitoimitalo, joka avataan illoiksi ja viikonlopuiksi alueen asukkaiden käyttöön.

Monikko

Koulukeskus Monikko on suunniteltu uusien espoolaisten koulujen ja päiväkotien toiminnallisten tilatavoitteiden mukaisesti palvelemaan monipuolista oppimista ja toimintaa.

Monikkoon tulee tilat yhteensä noin 1 300 lapselle ja nuorelle.

Suomenkieliseen yhtenäiseen peruskouluun tulee tilat noin 750 oppilaalle.

Ruotsinkieliseen alakouluun tulee tilat noin 300 lapselle.

Suomenkieliseen päiväkotiin tulee kuusi ryhmää ja yhteensä 128 lasta.

Samoin ruotsinkieliseen päiväkotiin tulee kuusi ryhmää ja yhteensä 128 lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Monikon koulukeskuksen teko alkaa5.1.2019 08.00
Espoossa alkoi jättimäisen koulukeskuksen rakentaminen, tilat yli tuhannelle lapselle 27.3.2019 07.35
Leppävaaran koulu moukarin alle – "Koulu on niin väsyneessä kunnossa, että mekin olemme väsyneitä"21.8.2016 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu