Kulttuuri

Katso kuvat – 40-vuotias Espoon kuvataidekoulu esittelee oppilaiden töitä Tapiolassa

Seinän täydeltä juhlakansaa.

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kuvataidekoulun kevätnäyttelyn nimi on tänä vuonna Yhtä juhlaa! - Alltid fest! - All Time Party! Näyttelyn työt punoutuvat monin tavoin juhlateemaan, koska kuvataidekoulu täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

Juhlanäyttely on koottu Tapiolan Heikintorin toisen kerroksen tapahtumatilaan. Nähtävää on todella paljon, koska mukana ovat kaikki kuvataidekoulun noin 1 300 oppilasta.

Kevätnäyttelyssä ovat esillä myös kuvataiteen laajan oppimäärän päättötyöt.

Päättötyöntekijät ovat lukuvuoden aikana keskittyneet valitsemaansa aiheeseen ja syventäneet omaa ilmaisuaan itsenäisen projektin parissa.

Ovella näyttelyvieraan katse kiinnittyy ensimmäiseksi seinään, joka on täynnä piirrettyjä juhlivia hahmoja. Suurella pöydällä on taidekakkuja, katossa liehuvat juhlaviirit ja yhdellä pöydällä on lahjapaketteja.

Juhliin osallistuvat niin ihmiset, eläimet kuin satuhahmotkin erilaisilla tekniikoilla toteutettuina.

– Opettajat ovat olleet erittäin aktiivisia juhlavuoden sisällön ideoinnissa. Näyttelyn töitä on tehty pitkin lukuvuotta Espoon kuvataidekoulun eri toimipisteissä, kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi kiittää.

– Myös näyttelytiimi teki valtavan työn näyttelyä suunnitellessaan. Rakentamiseenkin kului viikko.

Taide voi olla parhaimmillaan yhteiskunnan muutosvoima."

Kuvataiteen harrastamisella on valtavasti kysyntää. Rehtori Maritta Poijärvi muistuttikin avajaisissa, että visuaalisen viestinnän merkitys kasvaa jatkuvasti. Se vyöryy eteemme vlogien, mainosten ja kuvamanipulaatioiden muodossa.

– Kaiken tämän visuaalisen tulvan ymmärtämiseen ja kriittiseen tarkasteluun tarvitaan kuvanlukutaitoa ja sitä taas oppii parhaiten itse kuvia ja videoita tekemällä ja muokkaamalla.

Maritta Poijärvi muistutti myös, että taiteen tekeminen ja taide-elämykset tekevät meistä inhimillisen ihmisen ja elämästä sävykkään ja elämisen arvoisen.

– Taide voi olla parhaimmillaan yhteiskunnan muutosvoima ja piilevien merkitysten ja kysymysten avaaja, rajojen rikkoja, kyseenalaistaja, yhteisöllistäjä, ajatusten herättäjä, ilon ja naurunkin tuoja.

Näyttelyn avannut Espoon nuorisovaltuuston puheenjohtaja, Etelä-Tapiolan lukiolainen ja Espoon kuviksen alumni Joel Vanhanen muistutti siitä, että on tärkeää kuunnella nuorten ideoita ja taata kaikille mahdollisuus harrastaa.

– Olen itse ollut Espoon kuvataidekoulussa noin viisi vuotta. Noiden viiden vuoden aikana osallistuin tavallisiin kuvisryhmiin ja viimeisimmät kolme vuotta vietin valokuvauksen työpajassa.

Hän sai kuvataidekoulusta monenlaista hyvää: uusia kavereita, uusia taitoja ja mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa.

– Tuntuu, että valokuvauksen ja kuvataiteen kautta maailma on avautunut kuin uusin silmin, Vanhanen sanoi.

Espoon kuviksen juhlanäyttely jatkuu 8. toukokuuta asti. Näyttely on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11–20. Näyttely on suljettu pääsiäisenä 19. ja 22.4. sekä vappuna 1.5.

Näyttelyyn liittyy myös tapahtumia. Kaikille avoimet taidekoru- ja asustepajat järjestetään 13.–14. huhtikuuta.

Päättötyöseminaarissa 27.–28. huhtikuuta kuvataidekoulun päättötyöntekijät esittelevät työnsä.

Näyttelytilassa on myös omatoimityöpaja, jossa voi tehdä onnittelukortin haluamalleen henkilölle.

Näyttelyyn ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Espoon kuvis 40

Espoon kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1979 ja täyttää 40 vuotta vuonna 2019.

Espoon kuvataidekoulu on Suomen suurin kuvataidekoulu.

Opettajina toimii yli 30 kuvataideopettajaa, kuvataiteilijaa, arkkitehtiä ja muotoilijaa.

Kuvataidekoulu antaa laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta espoolaisille 5–20-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Taiteen perusopetusta järjestetään kuvataiteessa ja käsityössä. Käsityön opetusta tarjotaan design & teknologia -opetuksena, joka on muotoilukasvatusta teknologiaa hyödyntäen.

Kuvataidekoulussa opiskelee viikoittain kuvataidetta ja muotoilua 1 341 oppilasta yli 120 ryhmässä kahdeksassa opetuspisteessä.

Koulujen iltapäiväkerhoihin, koululuokille järjestettyihin työpajoihin, kesäkursseille ja muille lyhytkursseille osallistuu vuosittain yli 1 200 lasta ja nuorta.

Tapahtumiin ja tilauspajoihin osallistuu vuosittain 4 500 kävijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusia tuulia kuvataidekoulussa – design tulee vahvasti mukaan opetukseen6.1.2019 18.00
Vuoden kuvataidekasvattaja löytyi Espoosta – tuore apulaisrehtori on kehittänyt opetusta vuosia26.11.2018 11.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu