Puheenaihe

Kysely paljastaa: Näissä taloyhtiöissä remonttilainan saamisessa voi olla ongelmia – jopa 10 prosenttia saanut pankilta viileää kohtelua

Kuvituskuva.

Arkisto

Taloyhtiöiden velkamäärä vaikuttaa Kiinteistöliiton tekemän talous- ja rahoituskyselyn perusteella maltilliselta.

Helmikuussa toteutettuun kyselyyn vastasi yli 3 000 taloyhtiöitä, joista noin kahdella kolmesta velkaa ei ollut lainkaan tai sitä oli alle 100 000 euroa.

Velattomia yhtiöitä oli noin kolmannes, hieman yli 30 prosenttia taloyhtiöistä. Alle 20 huoneiston yhtiöistä velattomia oli lähes puolet.

Kyselyn mukaan suurin osa taloyhtiöistä saa pankeista edelleen lainaa korjaushankkeitaan varten. Niissä yhtiöissä, joissa omistajina on paljon vuokranantajaosakkaita, on kuitenkin jonkin verran ongelmia. 

Yhtiöissä, joissa vuokranantajaosakkaiden osuus on alle 30 prosenttia, lainansaannissa on kohdannut ongelmia vain vajaat kolme prosenttia vastaajista. 

Taloyhtiöissä, joissa vuokranantajien osuus on yli 30 prosenttia, lainansaantiongelmia on kohdannut lähes joka kymmenes lainaa hakeneista yhtiöistä.

– Suunnitelmallisuus yhtiön taloudenpidossa ja korjausten tekeminen ajallaan antavat taloyhtiölle hyvät lähtökohdat lainaneuvotteluihin, korostaa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero tiedotteessa.

Taloyhtiöistä kolmannes kertoikin keräävänsä etukäteen varoja tulevia korjaushankkeita varten. Varautumisesta oli keskusteltu yli 70 prosentissa taloyhtiöistä. Vastaajista yli 60 prosenttia oli sitä mieltä, että taloyhtiön tulisi kerätä varoja etukäteen tulevia hankkeita varten.

Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen muistuttaa, että etukäteen kerätyt varat auttavat yhtiötä toteuttamaan hankkeita myös niissä tilanteissa, joissa pankki vaatii yhtiöltä omarahoitusosuutta lähteäkseen rahoittamaan hanketta.

– Keräämällä osan hankkeen rahoituksesta etukäteen yhtiö pystyy jakamaan osakkaille kohdistuvaa maksurasitusta useammalle vuodelle. Tällöin vastiketasot pysyvät matalampina ja maksuvaikeuksia voidaan ennaltaehkäistä, toteaa Järvinen tiedotteessa.

Uudiskohteiden velkamääristä on kuultu viime vuosina varoituksia. Kyselyn perusteella suuressa osassa uudiskohteita velat vähenevät varsin nopeasti rakennusvaiheen jälkeen.

Kyselyyn vastanneista rakennusvuosien 2000–2009 taloyhtiöistä hieman runsaalla puolella yhtiöistä ei ollut enää yhtään velkaa jäljellä. 

Kyselyn mukaan taloyhtiöissä tiedostetaan korjaushankkeiden rahoituksen haasteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu