Puheenaihe

Rahalla ei ratsastettu eduskuntaan: Halla-ahon vaalibudjetti oli 305 euroa, Tiilikainen putosi 80 000 euron satsauksella – köyhyystutkijallakin 48 000 euron potti

Etelä-Suomen Media seuloi eduskuntaan pyrkineiden vaalirahoituksen ennakkoilmoituksia Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien osalta.

Jussi Halla-aho (ps.) luotti suosioonsa, ja paikka eduskunnasta tuli pienellä budjetilla.

Päivi Tuovinen

Valtaosa ehdokkaista on jättänyt vaalirahoituksensa taustat kertovan vapaaehtoisen ilmoituksen tekemättä, vihreitä ja Piraattipuoluetta lukuun ottamatta. Molemmat puolueet korostivat kampanjassaan vaalirahoituksensa avoimuutta, joten kaikki ehdolla olleet ovat täyttäneet ilmoituksen.

Helsingissä ilmoituksen jättäneistä suurimman satsauksen teki eduskunnasta pudonnut keskustan Kimmo Tiilikainen, jonka vaalibudjetti oli ilmoituksen mukaan 80 000 euroa.

Myös ministerin erityisavustaja, kokoomuksen Daniel Sazonov jäi ilman paikkaa 64 770 euron kampanjastaan huolimatta.

Helsinkiläisvihreistä suurin vaalibudjetti oli köyhyystutkijana tunnetulla Maria Ohisalolla, joka nousi ensikertalaisena eduskuntaan 47 785 eurolla.

Vasemmistoliiton ilmoituksen täyttäneistä helsinkiläisehdokkaista eniten rahaa vaalityössä paloi Paavo Arhinmäellä, joka ilmoittaa budjettinsa olleen 38 300 euroa.

SDP:n ilmoituksista isoin on eduskuntaan jälleen nousseen Tuula Haataisen 25 000 euron vaalibudjetti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, vaalien ylivoimainen äänikuningas Jussi Halla-aho kertoo ennakkoilmoituksessa budjetikseen 305,52 euroa.

Uudenmaan vaalipiirissä kokoomuksen kaksi ehdokasta ilmoittaa vaalibudjetikseen 55 000 euroa, mutta kumpikaan ei päässyt eduskuntaan. Toinen on Henrik Vuornos ja toinen Mervi Katainen, jonka puoliso on paremmin tunnettu Jyrki Katainen. Kokoomuksessa suurin ilmoitettu budjetti oli sisäministerinäkin toimineella Kai Mykkäsellä, jonka kampanjaan kului 65 348 euroa.

Vaalirahoituksensa Uudellamaalla ilmoittaneista perussuomalaisista suurin satsaus, 34 000 euroa, oli eduskuntaan nousseella yrittäjällä Mika Niikolla. Keskustassa ilmoituksen tehneistä uusmaalaisista suurin potti käytössään oli kansanedustaja Antti Kaikkosella, jolla oli vaalirahaa 41 500 euroa.

Kristillisistä ilmoituksen tehneistä rahakkain budjetti oli kirurgi ja lastenlääkäri Tiina Tuomelalla, joka jäi varasijalle 30 000 euron kampanjallaan.

RKP:n ehdokkaista vapaaehtoisen vaalirahailmoituksen on tehnyt harva. Isoimman kampanjabudjetin ilmoitti kansanedustajaksi noussut Anders Adlercreutz, joka kertoo käyttäneensä vaalirahaa 52 600 euroa.

SDP:n suurin ilmoitettu vaalibudjetti oli hallitustunnusteluja parhaillaan aloittavalla Antti Rinteellä, jonka potti oli 64 500.

Vasemmistoliitossa eniten rahaa on ilmoittanut käyttäneensä toiminnanjohtaja Jussi Saramo, jonka budjetti oli 34 000 euroa.

Eduskunnan rikkaimmaksi mieheksi tituleerattu, kolmen kauden kansanedustaja Eero Lehti ei ole tehnyt vapaaehtoista ennakkoilmoitusta. Koska hän putosi eduskunnasta, hänen ei tarvitse sitä enää tehdäkään.

Sen sijaan kansanedustajiksi valittujen on tehtävä varsinainen vaalirahailmoitus kahden kuukauden sisällä valinnastaan. Heidän joukossaan Liike Nyt:n ainoa kansanedustaja Harry Harkimo, joka ei ole budjettiaan vielä kertonut.

Vaalirahailmoituksiin voin tutustua Tarkastusviraston vaali- ja puoluerahoitusvalvonnansivulla osoitteessa vaalirahoitusvalvonta.fi.

Juttuun on korjattu 16.4. klo 14.47 Kimmo Tiilikaisen nimi, joka oli virheellisesti kirjoitettu Tillikaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu