Ruoka

Hiivaton leipä on nyt todellinen hitti – näin onnistut sen leivonnassa

Juuren valmistumiseen menee noin kymmenen päivää.

1. Juuri ruokitaan aktiiviseksi. 2. Taikina sekoitetaan: aluksi siinä on vesi, jauhot ja juuri. 3. Suola lisätään kohotuksen alussa. Taittelut auttavat gluteeniverkon muodostumista. 4. Taikina muotoillaan kaksi kertaa, tavoitteena on tiukka pallo. 5. Kohotettua ja muotoiltua taikinaa voi säilyttää jääkaapissa. Leivät viillellään ennen paistoa. 6. Viilloilla voi määritellä esimerkiksi mihin haluaa korvan aukeavan.

Mervi Pasanen

Hapanjuurileivonta on kasvanut ilmiöksi. Moni kokee, että hiivaton leipä on helposti sulavaa ja hyvin säilyvää, mutta parasta on leivonta itse.

Kaiken ydin on toimiva juuri. Juuri on elävä mikrobien, villihiivojen ja maitohappojen sekoitus.Oman juuren voi tehdä itse. Siihen tarvitaan vettä, vehnäjauhoja ja aikaa. Juuren valmistumiseen menee kymmenisen päivää.

Mitä voi leipoa? Vaaleaa leipää, tummaa leipää, ruisleipää. Pullaa, kakkua, piparkakkuja. Näkkileipää, pannukakkua, lettuja, blinejä. Aivan kaikkea mitä hiivallakin.

Kolmen viljan leivällä on hyvä aloittaa hapanjuurileivonnan harjoittelu. Toista samaa leipää, kunnes opit prosessin. Sen jälkeen voit laajentaa kokeiluja erilaisiin jauhoihin, juuren määrään taikinassa tai vaikka erilaisiin kosteusprosentteihin.
 

Kolmen viljan leipä

yksi leipä

  • 100 g ruokittua hapanjuurta
  • 250 g haaleaa vettä
  • 50 g ruisjauhoja
  • 75 g spelttijauhoja
  • 250 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 7 g suolaa

1. Sekoita kulhossa aktiivinen hapanjuuri ja haalea vesi. Lisää jauhot sekoittamalla. Jätä taikina liinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin tunniksi.

2. Lisää taikinaan suola: ripottele suola taikinan päälle, kostuta käsi ja painele suola taikinaan. Kääntele taikinaa, kunnes se muuttuu kimmoisaksi. Jos haluat, voit siirtää taikinan toiseen kulhoon, joka on kevyesti öljytty. Voit myös taitella samassa kulhossa.

3. Venytä ja taita taikinaa neljän tunnin ajan noin puolen tunnin välein. Taikinaan muodostuu rakennetta, ja se kohoaa ilmavaksi.

4. Kumoa taikina leivinalustalle. Tee ensimmäinen muotoilu. Jauhota kädet mutta älä alustaa. Muotoile leipä kiinteäksi palloksi, yritä saada sen pinta tiukaksi. Anna taikinan levätä joitakin minuutteja - se leviää hieman. Painele se sitten neliöksi ja ala taitella sitä kulma kerrallaan palloksi tai pitkulaiseksi. Tähän on monta tapaa. Pyri saamaan leivän pintaan jännitettä.

5. Ota leipäkori, kohotuskori tai vaikka syvä kulho, aseta siihen leivinliina ja jauhota se. Nosta leipä kohotuskoriin niin, että leivän alapuoli jää näkyviin.

6. Anna kohota puolisen tuntia pöydällä ja siirrä leipä peitettynä jääkaappiin yön yli, tai kohota leipä huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi. Siihen voi mennä useampi tunti aikaa.

7. Kumoa leipä pellille tai pataan. Tee leivän pintaan viiltoja, paista 240-250 asteessa 20 minuuttia, laske lämpö 220 asteeseen ja paista vielä 15-20 minuuttia.

8. Anna leivän jäähtyä noin tunti ennen leikkaamista.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Antaisitko sinä nimen leivän juurelle ja etsisit sille hoitajan lomasi ajaksi? Moni leipuri tekee niin jo – tällainen ilmiö on hapanjuurileivonta 18.5.2019 07.30
Kasviksista uutta makua leipään – kokeile gluteenitonta kaurarieskaa, puolukkapatonkia tai pataleipää linsseillä14.2.2019 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu