Puheenaihe

Lääkäriin jopa 59 päivän odotus Espoossa – katso, miten oma terveysasemasi pärjää vertailussa

TERVEYS Pisin odotusaika lääkärin kiireettömään hoitoon on ollut alkuvuonna keskimäärin Tapiolan terveysasemalla.

Johtava ylilääkäri Eila Erola Espoon kaupungilta kertoo, että potilaita hakeutuu lääkärin kiireettömälle vastaanotolle esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivojen, diabeteksen tai verenpainetaudin takia.

Sirkku Aalto

Kiireettömän ajan saamisessa lääkärille on Espoon terveysasemilla isot erot. Lääkärille pääsyä joutuu Espoossa odottamaan vaihtelevasti eri terveysasemilla, kun asia on kiireetön.

Pisimpään lääkäriin pääsyä joutui odottamaan Tapiolassa, jossa odotusaika oli maaliskuussa 59 vuorokautta. Nopeimmin lääkärille pääsi Oma Lääkärisi Espoontori -asemalla Espoon keskuksessa, jossa odotusaika kiireettömälle vastaanotolle oli maaliskuussa neljä vuorokautta.

Espoon 11 terveysasemalla odotusaika oli maaliskuussa keskimäärin 20 vuorokautta. Sitä nopeammin lääkärille pääsi Oma Lääkärisi Matinkylä -asemalla (9 vrk), Kalajärvellä (10 vrk), Samariassa Espoon keskuksessa (11 vrk), Espoonlahdessa (17 vrk) ja Viherlaaksossa (18 vrk).

Johtava ylilääkäri Eila Erola Espoon kaupungilta kertoo, että odotusaikojen vaihtelua terveysasemien välillä selittävät henkilökunnan – etenkin lääkäreiden – vaihtuvuus ja erot asemien toimintatavoissa. Siis esimerkiksi siinä, miten töitä on jaettu hoitajien ja lääkäreiden kesken.

– Joillakin asemilla on hienosti onnistuttu kehittämään työnjakoa ja vähentämään hukkatyötä. Toisilla asemilla ollaan vielä tämän kehittämistyön alkuvaiheessa, Erola sanoo.

Tapiolassa odotusaika lääkärin kiireettömään hoitoon on vaihdellut tammi-maaliskuussa. Se on kuitenkin ollut keskimäärin selvästi pidempi kuin muilla asemilla. Tapiolan muita asemia pidempää odotusaikaa selittävät Erolan mukaan henkilöstövaje ja ikääntynyt väestö.

– Noin joka neljäs vastaanotolla kävijä on yli 75-vuotias. Heille on ehtinyt kertyä paljon terveysongelmia, ja vastaanottoajat pitääkin sovittaa sen mukaisiksi. Samalla henkilöstömitoituksella suhteessa väestöpohjaan jokin toinen terveysasema selviää paremmin, Erola avaa.

Espoon tavoite on, että kiireettömässä asiassa lääkärille pääsisi kaikilla terveysasemilla alle kymmenessä päivässä. Espoo tekee Erolan mukaan töitä sen eteen, että odotusajat eivät vaihtelisi asemien kesken nykyiseen tapaan. Asemien toimintaa sujuvoitetaan esimerkiksi hoitajien ja lääkäreiden työnjakoa muuttamalla. Se tarkoittaa, että hoitaja voi vaikkapa tehdä osan määräaikaistarkastuksista ja valmistella potilaan käyntiä etukäteen.

– Toisaalta hoitajavetoinen kiirevastaanotto vapauttaa lääkärin työpanosta kiireettömille vastaanotoille, Erola lisää.

Paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden hoitoa kehitetään nimeämällä heille oma työntekijä ja pyrkimällä siihen, että aika varattaisiin ensisijaisesti tälle omalle työntekijälle.

Lisäksi harkinnassa on, että terveysasemien välillä voisi jatkossa asioida ilman nykyistä vuoden sitoutumispakkoa. Nykyisin asemaa voi vaihtaa uudestaan aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta.

– Pyrimmekin siihen, että terveysasemaa ei tarvitse vaihtaa sen vuoksi, että jonotusaika asemien välillä vaihtelee, Erola sanoo.

Maaliskuun odotusajat lääkärille kiireettömässä asiassa

Espoonlahti: 17 vuorokautta

Iso Omena: 20 vrk

Kalajärvi: 10 vrk

Kilo: 20 vrk

Kivenlahti: 24 vrk

Leppävaara: 27 vrk

Samaria: 11 vrk

Tapiola: 59 vrk

Viherlaakso: 18 vrk

Oma Lääkärisi Espoontori: 4 vrk

Oma Lääkärisi Matinkylä: 9 vrk

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoo suunnittelee terveysasemalle lauantain aukioloa, osa henkilökunnasta epäröi – "Menetät ehjän viikonlopun etkä saa edes kunnon korvausta"21.3.2019 06.45
Espoo aikoo avata kaikki terveysasemansa kaikille – kiirellisessä asiassa voi jatkossa kävellä mille tahansa asemalle16.1.2019 06.45
Parjattu terveysasema kutisti potilasjonot – lääkäriin jopa samana päivänä23.8.2017 06.45
Lääkäriaika jopa kuuden viikon päähän – Ulkoistetun terveysaseman asiakasmäärät nousivat rajusti Espoossa30.8.2017 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu