Puheenaihe

Kokkipula näkyy myös Espoon ruokapalveluyhtiössä – "Teemme kaikkemme, että löytäisimme ammattiosaajia"

Sri Lankasta kotoisin oleva Sanjeeva Muthugalage Don on työskennellyt Espoo Cateringissä kokkina vuodesta 2002. Pääsiäisen alla hän valmisti aprikoosirahkaa Kilon keittiöllä.

Katja Riihola

Pääkaupunkiseudulla on suuri pula kokeista. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan pääkaupunkiseudulla on runsaasti koulutettuja kokkeja, mutta heistä moni on työttöminä työnhakijoina.

– Alan iso ongelma on, ettei osa koulutetuista kokeista halua ottaa vastaan osa-aikatyötä. Liian moni katsoo kannattavammaksi olla työttömänä, hän sanoo.

Monessa ravintolassa on tarjolla osa-aikatyötä, koska alkuviikon päivät ravintoloissa ovat hiljaisia.

 

Vaikeudet löytää ammattitaitoista henkilökuntaa ovat tuttuja Espoo Cateringin henkilöstöpäällikkö Jaana Uusi-Kilposelle. Espoo Catering valmistaa päivittäin 65 000 ateriaa pääasiassa koululaisille, päiväkotilapsille ja vanhuksille. Sen palveluksessa on 440 työntekijää, joista reilut sata on kokkeja.

– Catering-alan osaajista ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta on pulaa, erityisesti dieettikokeista. Teemme kaikkemme, että löytäisimme ammattiosaajia. Toukokuussa tulee jälleen avoimia työpaikkoja hakuun syksyksi, Uusi-Kilponen kertoo.

Espoo catering kouluttaa ensi syksynä osasta työntekijöistään dieettikokkeja oppisopimuksella yhteistyössä Omnian kanssa.

Uusi-Kilposen mukaan myös palveluvastaavia tarvitaan jatkossa aiempaa enemmän. Palveluvastaavia työskentelee päiväkotien ja pienten koulujen keittiöissä. He valmistavat aamu- ja välipalat sekä lounaan lisäkkeet sekä viimeistelevät lounaan valmiiksi tarjolle. Espoo Cateringillä on noin 200 keittiötä, joista osa on palveluvastaavien pyörittämiä yhden hengen keittiöitä. Isojen koulujen keittiöissä ruoka tehdään alusta lähtien paikan päällä.

 

Uusi-Kilposen mukaan nuoret vastavalmistuneet kokit haluavat töihin ravintolaan. Säännöllinen päivätyö, jollaista suurin osa Espoo Cateringissä tehtävästä työstä on, alkaa yleensä houkutella perheenperustamisiässä. Maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä Espoo Cateringissä on 12 prosenttia.

Alan tulevaisuudennäkymät ovat haasteelliset.

– Henkilöstömme ikääntyy ja poistumaa alalta tulee paljon. Pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta ei koske pelkästään pääkaupunkiseutua, vaan tilanne on sama koko Suomessa, Uusi-Kilponen muistuttaa.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi näkee, että kokkien palkan korottaminen olisi tarpeellista, jotta koulutetut ihmiset saadaan töihin. Kokkien keskipalkka on 2 225 euroa.

Uusi-Kilposen mukaan alan matalahko palkkaus lisää haasteita saada ammattitaitoista henkilökuntaa erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa eläminen on kallista.

– Palkkataso on yksi haaste. Lisäksi tämä on fyysisesti keskiraskasta ja aikasidonnaista työtä, jossa tarvitaan hyvää asiakaspalveluasennetta.

– Työtyytyväisyyskyselyiden mukaan henkilöstömme viihtyy kuitenkin työssään. Osa meiltä lähteneistä on palannutkin takaisin meille, Uusi-Kilponen iloitsee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoo tarjoaa nyt vegaaniruokaa kouluissa: Vain 60 oppilasta valinnut13.3.2019 07.30
Espoon valtuuston kasvisruokakeskustelu kävi kalliiksi – parin tunnin väittelystä aiheutuneilla kuluilla olisi maksettu päättäjien kokoustarjoilut vuoden ajan26.2.2019 19.01
Vegaaniruoka tulossa Espoon kouluihin, myös kasvisruoka muuttuu vegaanisemmaksi10.11.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu