Kulttuuri

Espoolainen Johanna Venho löysi roolin takaa Sylvi Kekkosen vahvan persoonan – "Hänet oli kirjailijana lähes kokonaan unohdettu"

Johanna Venho sai Tamminiemestä ja sen tunnelmasta syvyyttä romaaninsa sisältöön.

Anneli Tuominen-Halomo

Kirjailija Johanna Venhon uutuusromaani Ensimmäinen nainen kertoo Sylvi Kekkosen tarinan sitomalla toisiinsa faktaa ja fiktiota.

 

Kekkosen kaudella Johanna Venho oli lapsi, ja presidentin puoliso piirtyi hänen mieleensä varjomaisena hahmona. Paljon myöhemmin hän havahtui siihen, että Sylvi Kekkonen oli myös kirjailija.

– Löysin kirjaston poistokirjahyllystä Sylvi Kekkosen kootut teokset ja hämmennyin siitä, että hänet oli kirjailijana lähes kokonaan unohdettu.

– Luin Sylvi Kekkosen elämäkerran ja huomasin, että hän on käsitellyt kirjoissaan monia kiinnostavia teemoja.

Johanna Venho teki romaaniaan varten valtavan taustatyön lukemalla, mitä Kekkosista on kirjoitettu.

– Kävin myös UKK-arkistossa lukemassa Sylvin kirjeitä ja selaamassa hänen almanakkojaan.

 

Johanna Venho sanoo miettineensä pitkään, onko hänellä oikeutta asettua kirjoittamaan Sylvin kautta.

–  Sitten tuli vaihe, jolloin tunsin, että faktoja on tarpeeksi ja Sylvi alkoi luontevasti elää mielikuvissani.

– Kävin myös useita kertoja Tamminiemessä. Sen henki vaikutti paljon kirjan sisältöön. Sain yhden aamupäivän kirjoittaa Sylvin kamarissa hänen työpöytänsä ääressä.

Johanna Venho pääsi myös tutustumaan Suomusjärvellä sijaitsevaan, 1950-luvulla rakennettuun kesämökkiin, joka on yhä suvun hallussa.

 

– Sielläkin on säilynyt paljon pieniä Sylvi Kekkosesta muistuttavia esineitä. Sylvi viihtyi mökillä paremmin kuin Urho, joka ei juuri piilopirttiä kaivannut.

Johanna Venho peilaa Sylvi Kekkosen elämää elokuun 1966 ja hänen kesämökillä Katermassa viettämiensä yksinäisten hetkien kautta.

Sylvi lukee vanhoja päiväkirjojaan ja palaa muistoissaan elämänsä käännekohtiin ja vaikeisiin aikoihin.

Hän käy läpi nuoruuttaan, rakastumistaan ja äitiyttään.

Kirjailija Marja-Liisa Vartio lukeutui Sylvi Kekkosen parhaisiin ystäviin. Hänen kuolemansa oli yksi syy siihen, että Sylvi halusi vetäytyä mökille miettimään elämäänsä.

Toinen tärkeä romaanissa ääneen pääsevä nainen on kuvanveistäjä Essi Renvall, joka kamppailee luomisen tuskan kanssa tehdessään muotokuvaa Sylvistä.

 

Venhon romaanissa kuva Sylvistä muodostuukin pitkälti Vartion ja Renvallin näkemysten kautta.

Sylvi Kekkonen julkaisi ensimmäisen kirjansa vasta 49-vuotiaana. Hän joutui usein kohtaamaan sen epäilyn, että hänen kirjojaan ei julkaistu hänen kirjallisten ansioidensa vuoksi, vaan siksi, että hän on rouva Kekkonen.

– Sylvi Kekkonen julkaisi Lankkuaidan suojassa -novellikokoelman, kun hän oli 68-vuotias. Novellit ovat eläväisiä lapsuusmuistoja. Minun kirjassani Sylvi alkaa kirjoittaa tätä kirjaa.

 

Tietynlainen itsenäisyys oli Sylville tärkeää. Hän halusi liikkua ratikoilla ja busseilla ilman turvamiehiä. Romaanissa hän ajaa Katerman mökille Morris Minillä, joka on kuningatar Elisabetin lahja presidenttiparille.

Sylvi Kekkonen joutui kasvamaan rooliin, joka ei ollut hänen ominta itseään. Romaanissa hän sanoo tarvitsevansa ison annoksen yksinoloa ja olleensa sellainen aina.

Johanna Venho näkee hänet monien vastakkaisten ominaisuuksien sävyttämänä persoonana.

– Hän oli herkkä, ujo ja vetäytyvä. Jatkuvan esilläolon on täytynyt olla hänelle raskasta. Se jopa näkyy joistakin valokuvista, Venho sanoo.

 

Sylvin persoonan ristiriitaisuus tekikin Johanna Venhoon kaikkein suurimman vaikutuksen. Sylvi oli samalla herkkä, hauras ja vahva, viisas ja lempeä. Toisinaan hän saattoi olla pisteliäs, jopa ilkeä.

 

Espoon kirjailijoihin kuuluva Johanna Venho on julkaissut runoja, proosaa ja lastenkirjoja.

Johanna Venho on Kello viiden salongissa 9.5. Otavan kirjakaupassa, Uudenmaankatu 10.

Kirjailija Johanna Venho kertoo Ensimmäinen nainen -romaanistaan Entressen kirjastossa 16.5. kello 18. Haastattelijana kirjailija, historioitsija Sinikka Paavilainen.

Toinen vastaava kirjallisuusmatinea on Ison Omenan kirjastossa 23.5. 2019 kello 18.

Espoon kirjailijat järjestävät yhteistyössä Saaristomuseo Pentalan kanssa Pentalan kirjapäivät sunnuntaina 16. kesäkuuta kello 12–14. Mukana mm. kirjailijat Mari Pyy ja Seija Helander. Kirjoja myynnissä.

Käpylän kirjastossa Ensimmäinen nainen -keskustelu Satu Koskimiehen kanssa 21.5. kello 18.

Keskustakirjasto Oodissa Ensimmäinen nainen -keskustelu, haastattelijana Niina Holm 28.5. kello 18.

 

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Dekkarit irrottavat koulutyöstä – Dekkariseura palkitsi Tuire Malmstedtin esikoiskirjan7.4.2019 09.00
Espoon kirjasto valittiin maailman parhaaksi – "Olemme tehneet valintoja, jotka ovat herättäneet myös arvostelua"13.3.2019 11.36
Palaute on kirjailijalle tärkeää – Mari Pyy siivosi kirjastaan muumioiden käyttämän puhetavan25.10.2018 13.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu