Kulttuuri

Emmasta lähti taideaarteita kahteen merkittävään näyttelyyn ulkomaille

Piatto di Tapio heijastelee Tapio Wirkkalan Italiassa omaksumia oppeja.

Ari Karttunen/EMMA

Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien aarteita on nyt ihailtavissa maailmalla kahdessa näyttelyssä. Valtaosa esineistä on lähtenyt näyttelyihin Espoon modernin taiteen museon Emman suojista.

Rut Brykin (1916–1999) Japanin kiertonäyttelyn ensimmäinen osa avattiin huhtikuun lopussa Tokyo Station Galleryssa.

Rut Bryk: Perhosen kosketus -kiertonäyttely nähdään neljässä museossa vuosien 2019–2020 aikana. Näyttelyssä on esillä noin 200 teosta, joista valtaosa on Emmaan talletetusta Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmasta.

Näyttely luotaa laajasti Brykin viidelle vuosikymmenelle ulottunutta taiteilijan uraa. Näyttelyn yhteydessä on nähtävillä Emman yhteistyössä Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kanssa toteuttama taiteilijasta kertova dokumenttielokuva.

Tapio Wirkkalan (1915-1985) laaja näyttely Venetsiassa Muranon lasimuseossa avautuu puolestaan 7. toukokuuta. Näyttely keskittyy Wirkkalan lasiesineisiin, mutta mukana on myös tunnetuimpia muista materiaaleista suunniteltuja teoksia.

Wirkkalan tiivis suhde Italiaan syntyi 1960-luvun alussa, kun hänen yhteistyönsä italialaisen Veninin lasitehtaan kanssa alkoi.

Venetsiassa Wirkkala tutustui perinteisiin lasinpuhallustekniikoihin ja lasiväreihin niitä muokaten, uudistaen ja yhdistellen.

Murrina-, filigraani- ja incalmo-tekniikat olivat Veninin lasitehtaalla ja italialaisessa lasinpuhallusperinteessä paljon käytettyjä. Muun muassa Wirkkalan tunnetut Bolle-pullot ja Piatto di Tapio -lautaset ovat toteutettu incalmo-tekniikalla.

Näyttelyn kuraattoreina ovat muotoilija Harri Koskinen ja arkkitehti Marco Romanelli.

Näyttely on esillä Muranon lasimuseossa 7.5–29.9. samanaikaisesti Venetsian biennaalin kanssa. Näyttely on tuotettu yhteistyössä EMMAn, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön ja Muranon lasimuseon kanssa.

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma on talletettu Emmaan. Näyttelykeskus Weegellä Tapiolassa on myös Bryk & Wirkkala -katseluvarasto, jossa on aina esillä valikoima avioparin teoksia, suunnitelmia ja luonnoksia. Lisäksi tilassa voi seurata konservaattoreiden ja valokuvaajien työtä.

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tätä on odotettu – Design on nyt pysyvästi esillä Emmassa17.11.2017 16.00
Harri Kalhan Rut Bryk -kirja kilpailee Finlandia-palkinnosta17.11.2016 13.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu