Puheenaihe

Kirkko aloitti sateenkaarinuorten tapaamiset Espoossa – "Kaikki eivät edes mahdu mukaan leirille"

Kaksi espoolaista seurakuntaa on aloittanut sateenkaarinuorille tarkoitettujen iltojen pitämisen. Kuvituskuva. 

Silja-Kaisa Pöyliö / arkisto

Espoonlahden ja Leppävaaran seurakunnat ovat aloittaneet omat nuorten illat sateenkaarinuorille. Toiminnalle on tarvetta, kun kaupungin sateenkaarevan nuorisotila Kirjavan toiminta päättyi.

– Sateenkaarinuorten tapaamiset järjestetään nuorisotila Siivessä Leppävaarassa. Toukokuun illoissa suunnittelemme nuorten kanssa tulevaa toimintaa. Alustavasti on puhuttu, että syksyllä kokoonnutaan kuukausittain, nuorisodiakoni Hanne Malkki ja nuorisotyönohjaaja Maija Kumpulainen kertovat.

Nuorisotyöntekijöiden mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kaipaavat omaa tilaa ja toimintaa.

– Sateenkaarevissa nuortenilloissa voi kohdata vertaisia ja keskustella avoimemmin näistä aiheista kuin ehkä jossain muualla, Kumpulainen kertoo.

– Esimerkiksi huhtikuisella Haave-leirillämme nuorille on ollut tärkeää, että siellä on voinut olla täysin oma itsensä. Toivon että myös sateenkaarevissa nuortenilloissa toteutuisi sama.

Haave-leirin suosio kertoo selvästi toiminnan tarpeellisuudesta. Osallistujia oli liki 40, mutta kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Leirille myös tultiin ympäri Suomea, koska vastaavaa toimintaa ei muilla toimijoilla ole.

– Palautteen perusteella leiri oli nuorille tosi tärkeä. Eräs nuori kirjoitti, ettei ole koskaan kokenut oloaan niin turvalliseksi kuin leirillä, Malkki kertoo.

– Valitettavasti moni nuori kokee edelleen syrjintää ja joka toinen seksuaalivähemmistöihin kuuluva nuori on pelännyt kertoa siitä vanhemmilleen.

Leiri järjestettiin yhteistyössä Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen (entinen Trans-tukipiste) kanssa. Mukana oli myös vertaisvapaaehtoisia, jotka ovat merkittäviä toimijoita leireillä.

Espoon seurakunnat haluavat vahvistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa ja yhdenvertaisuutta kaikessa omassa toiminnassaan.

Jokaisessa seurakunnassa toimii muun muassa oma sateenkaaritoiminnan yhdyshenkilö, jonka tehtävänä on koordinoida toimintaa ja omalta osaltaan edistää yhdenvertaisuuden toteutumista.

Sateenkaari Siipi – sateenkaarevat nuorten illat torstaina 9.5 ja 16.5. kello 17–21 Nuorisotila Siipi, Alberganesplanadi 1, Espoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuka ehtii varata hääpaikan ensin? – Helsingin tuomiokirkko avataan nyt sateenkaaripareille5.11.2018 20.46
Espoo nosti sateenkaarilipun salkoon17.5.2018 10.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu