Kulttuuri

Uusi näyttely Kellomuseossa – korumuotoilu uudistuu rohkeasti ja kunnioittaa perinteitä

Koru & Taito 80 vuotta -näyttelyssä esitellään perinteisiä taitoja ja uusia rohkeita avauksia muotoiluun.

Anneli Tuominen-Halomo

Suomen Kellomuseon uusi Koru & Taito 80 vuotta -näyttely esittelee uusinta suomalaista korumuotoilua ja kultasepänalan huippuluokan osaamista Suomessa.

Opiskelijat ovat luoneet perinteisillä työmenetelmillä kiinnostavia ja moderneja koruja.

Näyttelyssä nähdään perinteisiä kultasepäntaidonnäytteitä, mutta osa näyttävistä luomuksista venyttää käsitystä siitä, mikä oikeastaan on koru.

Näyttelyyn osallistuu 26 Muotoiluinstituutin korumuotoilun opiskelijaa, jotka ovat kutsuneet näyttelyyn pareikseen Kultaseppäkoulun alumneja.

Parit ovat valinneet yhteisen aiheen, josta kumpikin osapuoli on toteuttanut oman näkemyksensä koruteoksen muodossa.

Korut vievät erilaisten tunnetilojen, paikkojen ja erilaisten materiaalien äärelle. Näyttelykävijä pääsee tutustumaan koruihin, joita ovat innoittaneet muun muassa unet, toiveet, jäätiköiden sulaminen, kipu, taikametsän salat ja sattuma.

Koru on tekijänsä taidonnäyte, mutta myös käyttäjän kannalta merkityksellinen.

Suomalainen korumuotoilun opetus on viime vuosina joutunut taistelemaan olemassaolostaan. Yhtenä näyttelyn tavoitteena on, että se nostaisi kulttuuri- ja käsityöalan arvostusta.

Koulutuskeskus Salpauksesta näyttelyyn osallistuu 15 opiskelijaa. Heidän taidonnäytteensä ovat emalointi- ja kaiverrustöitä, joiden taitajat alkavat käydä vähiin 2000-luvun Suomessa. Opiskelijat ovat kirjoittaneet tarinat korujensa synnystä.

Suomen Kellomuseon katse on vahvasti tulevaisuudessa. Museossa on luotu uutta museokonseptia Suomen kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin. Nyt meneillään oleva näyttely on yksi askel kohti uudenlaista toimintaa.

– Tavoitteena on luoda kello- ja kulta-alan yhteinen uusi museo, jonka tehtävänä on tallentaa ja esitellä esineistöä. Kun toiminta laajenee kultasepänalan puolelle, museo saa myös uuden nimen, intendentti Laura Kokki kertoo.

Valmisteluja on tehty jo melko paljon ja varovaisen arvion mukaan uusi museo voi aloittaa toimintansa vuonna 2022.

– Meillä on tarkoitus hakea uudista varten iso apurahaa vielä tänä vuonna ja rakentaa lisää yhteistyöverkostoa.

Tulevan museon suunnittelua varten on myös tehty kävijätutkimus ja kyselty muista museoista, miten ne ovat tallentaneet kello- ja kultasepänalaa.

Uudistettukin museo tulee toimimaan Näyttelykeskus Weegeellä ja nykyisissä tiloissa. Tulevan museon kokoelmaan on jo testamentattu koruja.

– Ajatuksena on, että meistä tulee pohjoismaiden ainut kello- ja kultasepänalan museo, joka on ammatillisesti hoidettu.

Koru & Taito 80 vuotta -näyttely jatkuu 5.1.2020 asti.

Koru & Taito 80 v.

Huippuosaamista Suomesta

Koru & Taito 80v -näyttely Suomen Kellomuseossa Näyttelykeskys Weegeellä Tapiolassa (Ahertajantie 5) esittelee kultasepänalan huippuluokan osaamista Suomessa.

Näyttely juhlistaa kultasepänalan koulutusta, jonka perinne jatkuu Lahden Muotoiluinstituutin korumuotoilun linjalla ja Koulutuskeskus Salpauksen Kultasepän alan opinnoissa.

Kultaseppäkoulun tarina alkoi yli 100 vuotta sitten Pietarissa, kun Karl Fabergé palkkasi pajoilleen lahjakkaita suomalaisia kultaseppiä.

Venäjän vallankumouksen aikaan kultasepät tulivat Suomeen ja toivat oppimansa taidot mukanaan. Suomen Kultaseppien Liitto perusti Kultaseppäkoulun Helsinkiin vuonna 1938. 1970-luvulla Kultaseppäkoulu muutti Lahteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu