Puheenaihe

HS:n gallup: Kokoomus Eurooppa-vaalien kärjessä, vihreillä kovin nousu

Suomalaisten äänestysprosentti jää Eurooppa-vaaleissa kauas Belgian lukemista.

Helena Nyman

EU-vaalien viimeisen ennakkoäänestyspäivän valjetessa suomalaisten äänestysprosentti on noin 16 prosenttia. Se on prosentin verran vähemmän kuin ennakkoäänien määrä edellisissä Eurooppa-vaaleissa vuonna 2014.

Helsingin Sanomat julkaisi tiistaiaamuna puolueiden kannatusluvut. Kärjessä on kokoomus 20,1 prosentin ennusteella, toisena on Ps 16,3 prosentilla ja kolmantena Sdp 15,5 prosentilla.

Keskusta tulee neljäntenä 13,5 prosentin ennusteella, seuraavana on vihreät 13 prosentilla, vasemmisto 8,3 prosentilla, Rkp 6,8 prosentilla ja kristilliset viidellä prosentilla.

Ennusteen mukaan eniten kannatustaan on nostamassa vihreät, jonka äänipotti kasvaa 3,7 prosenttia. Nousussa ovat myös Perussuomalaiset 3,4 prosentin kasvulla ja Sdp 3,2 prosentin kasvulla.

Ylivoimaisesti suurin tappio on Hesarin gallupin mukaan tulossa keskustalle.

EU-vaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina. Edellisissä Eurooppa-vaaleissa Suomen äänestysprosentti oli 39,1 eli hieman alle koko EU:n 42,6 prosentin. Korkein äänestysprosentti oli Belgiassa, jonka äänioikeutetuista osallistui vaaleihin 89,6 prosenttia. Belgiassa äänestäminen on pakollista. Pakko tuli voimaan vuonna 1894.

Alhaisin äänestysprosentti Slovakian 13,05 prosenttia.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu