Puheenaihe

Osa kirsikkapuistosta ja parkkipaikoista jää raidejokerin alle Leppävaarassa – työt alkavat syys-lokakuussa

Ravintola Mezzan edustalla oleva leikkipaikka poistetaan turvallisuussyistä. Raidejokeri kulkee leikkipaikan takana näkyvien pysäköityjen autojen kohdalla.

Minna Airamaa

Työmaat valtaavat Leppävaaran keskustan syksyllä, kun raidejokerin rakentaminen alkaa. Ensimmäisenä vuorossa on Alberganesplanadi, jossa töiden on määrä alkaa syys-lokakuussa.

Pikaratikka kulkee Alberganesplanadin länsipuolella ja vie alueelta sekä osan puustosta että pysäköintipaikoista.

– Raiteet kulkevat nykyisten puiston viereisten parkkipaikkojen päällä, eli ne poistuvat. Reunimmaisin rivi puiston kirsikkapuita poistuu pysyvästi. Toinen rivi pyritään säilyttämään, mutta se riippuu paljolti siitä, miten pitkälle puiden juuret ylettyvät. Jos toisen rivin puut joudutaan kaatamaan, tilalle istutetaan uusia, selvittää hankepäällikkö Mira Saarentaus Espoon kaupungilta.

 

Rakentamisen aikaiset järjestelyt vaikuttavat Alberganesplanadin läntiseen puoleen. Katu pyritään Saarentauksen mukaan pitämään liikenteen käytössä koko ajan, mutta paikoitellen se voi olla yksikaistainen.

– Puiston keskellä kulkeva kevyen liikenteen väylä on normaalisti käytössä. Itäisen Alberganesplanadin liikenteeseen rakentaminen ei tässä vaiheessa vaikuta, Saarentaus sanoo.

 

Leppävaarankadulle rakennustyöt siirtyvät 2020 alkuvuodesta. Raidejokeri kulkee katua noin parin sadan metrin matkan ja kääntyy sen jälkeen Alberganpromenadille.

Rakentamisajan suunnitelmat Leppävaarankadun osalta ovat vielä kesken.

– Rakentamista pyritään ajoittaman niin, että liikennettä on mahdollisimman vähän. Merkittävästi kadun ei pitäisi nykyisestä ruuhkautua.

Raiteiden alle joudutaan rakentamaan uusi perustus.

– Maaperä on pehmeätä, joten raiteiden alle tulee paalulaatta. Tätä varten kaduille joudutaan tekemään isot kaivannot. Leppävaarankadun osuudella myös kaikki putket joudutaan siirtämään.

Raidejokerin töiden pitäisi olla ohi Leppävaaran keskustan osalta vuonna 2021.

 

Leppävaara-seura on seurannut raidejokerin suunnittelua tiiviisti vuosien ajan.

– Olisimme mielellämme olleet enemmänkin mukana, mutta kaupungilta ei löytynyt resursseja toivomaamme vuorovaikutukseen. Nyt kaupunki on kuullut asukkaita sen minimin, mitä laki vaatii. Nykypäivänä tietysti toivoisi enemmän, sanoo seuran puheenjohtaja Arja Salmi.

Salmen mukaan seuraa huolestuttaa eniten puiston kirsikkapuiden kohtalo, jos toinenkin rivi joudutaan kaatamaan.

– Rakentamisen jälkeen istutettavat uudet puut olisivat eriparisia vanhempien puiden kanssa, Salmi pohtii.

Pikaratikka on Salmen mukaan huolestuttanut myös läntisen Albergan-esplanadin asukkaita, joiden ikkunoiden alta raidejokeri tulee kulkemaan.

– Näissä taloissa on makuuhuoneita Albergan-esplanadin puolella ja melu luonnollisesti huolestuttaa asukkaita. Pikaratikkaa ei ole huomioitu, kun taloja 90-luvulla rakennettiin. Silloisten suunnitelmien mukaan raitiotie ei kulkenut Alberganesplanadilla, Salmi kertoo.

Leppävaara-seura on toivonut, että rakennusajan tiedotukseen ja poikkeusreitteihin kiinnitettäisiin erityistä huomiota. Muun muassa Leppävaaran elä ja asu -seniorikeskus sijaitsee aivan pikaraitiotien tuntumassa.

– Alueella liikkuu paljon ihmisiä rollaattorin ja myös lastenvaunujen kanssa, Salmi muistuttaa.

Alberganesplanadi

Näin puisto muuttuu

Läntisin kirsikkapuiden rivi poistuu pysyvästi.

Ravintola Mezzan kohdalla oleva leikkipaikka poistetaan turvallisuussyistä. Tilalle tulee oleskelualue pergoloineen. Alue rajataan kivimuurilla. Ravintola säilyy nykyisellään.

Pohjoispään lipputangoista muodostuva taideteos pienenee 10 tankoon.

Säterinkadun päässä olevat lehmukset poistuvat pysäkin tieltä. Uusia ei tule tilalle.

Ratasähköpylväät ja niihin ripustetut ajojohdinrakenteet muuttavat kaupunkikuvaa. Pylväitä käytetään myös katuvalaistuksessa.

Raitiotie on Alberganesplanadin kohdalla nurmipintainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Raidejokerin pysäkkiä siirretään Espoon Laajarannassa noin 250 käyttäjän takia20.5.2019 15.18
Raidejokerin työmaat alkavat 3 viikon päästä Espoossa ja Helsingissä – katso tästä pahimmat ruuhkasumput9.5.2019 18.55
Espoolla on kovat odotukset raidejokerista: Jopa 22 000 uutta asuntoa ja 20 000 työpaikkaa4.5.2019 07.00
Raidejokeri kolkuttelisi Otaniemessä reilun parinkymmenen metrin päässä kerrostalon seinästä – asukkaat vaativat muutosta 10.1.2019 06.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu