Kulttuuri

Menneen ajan makuja Hvitträskissä – Loja Saarisen mustikkapiirakka hurmasi kaikki

Mikko Kaukonen mukaili Loja Saarisen mustikkapiirakasta taideteosmaisen leivoksen.

Anneli Tuominen-Halomo

Mustikkapiirakka ja silliruisvoileipä Loja Saarisen tapaan ovat Hvitträskin kahvilassa tuulahduksia menneestä maailmasta.

Ne ovat herkkuja, joita Hvitträskin vieraat ovat syöneet ja muistelleet. Mustikkapiirakkaa tarjottiin muun muassa arkkitehtiperheen kansainvälisille vieraille, koska suomalaiset mustikat ovat ainutlaatuisen maukkaita.

4833039.jpg

Mikko Kaukonen mukaili Loja Saarisen mustikkapiirakasta taideteosmaisen leivoksen. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

– Mustikkapiirakkaa oli jopa Saaristen joulupöydässä, kun he asuivat Amerikassa, arkkitehtiperheen ja Hvitträskin historian läpikotaisin tunteva Kansallismuseon palvelukoordinaattori Pepita Ehrnrooth-Jokinen kertoo.

Tarkkoja reseptejä ei Loja Saariselta ole jäänyt, mutta Vuoden kokki 2019 Mikko Kaukonen on tuonut herkut tähän päivään siltä pohjalta kuin niitä on muistoissa kuvailtu. Food Camp Finland on etsinyt Hvitträskistä reseptejä yhteistyössä Kansallismuseon kanssa.

– Loja Saarisen mustikkapiirakassa oli aina murotaikinapohja, Kaukonen toteaa.

Mikko Kaukonen on muuntanut piirakan murotaikinapohjaisiksi leivoksiksi. Mustikkakreemi, mustikat ja mustikkamarenki saavat seurakseen kuusenkerkällä maustettua vaniljakastiketta. Syötävillä kukilla viimeistelty leivos on kuin taideteos.

Alkukesästä mustikkaleivoksessa on pensasmustikoita, mutta ne vaihtuvat metsämustikoiksi heti kun kotimaiset mustikat kypsyvät.

4833026.jpg

Vuoden kokki Mikko Kaukonen suosittelee silliruisvoileipien kyytipojaksi olutta. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

Silliruisvoileivässä on saaristolaisleipää, perunaa, kananmunaa, piparjuurimajoneesia, maustesilliä ja pikkelöityä kurkkua. Loppusilauksen leipä saa punasipulirenkaista ja raastetusta piparjuuresta.

Saaristen aikoina Hvitträskissä oli tapana tarjota snapsi sillileivän kanssa.

– Olut sopii kuumana kesäpäivänä erinomaisesti juomaksi sillileivän kanssa, Mikko Kaukonen vinkkaa.

Hvitträsk oli vieraanvarainen talo ja siellä vierailivat muun muassa Akseli Gallen-Kallela ja Jean Sibelius.

Kuuluisin Hvitträskin tarjottavista lienee ollut mustikkapiirakka, jota Susan ja Erik Saarisen kertoman mukaan tarjottiin myös perheen Amerikan kodissa. Siellä se oli erikoinen lisä joulupöydän jälkiruokana.

4833031.jpg

Silliruisvoileipä on maukas ja kaunis. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

Loja Saarisen bravuureihin kuului myös omenapiirakka, jonka hän myös leipoi murotaikinapohjalle ja päällä oli raastettua omenaa.

– Loja Saarinen oli vieraanvarainen emäntä, joka halusi, että kahvipöydässä on "sen seitsemää sorttia". Perheellä oli apulaisia, mutta Loja itsekin teki tarjoiltavaa, Pepita Ehrnrooth-Jokinen kertoo.

Loja Saarisella oli keittiöpuutarha, ja metsästä saatiin pöytään sieniä ja marjoja. Naapureilta ostettiin porsaanlihaa ja riistaa.

– Eliel Saarisen lempiruokaa oli file Wellington. Se on kokonainen sisäfilee, jonka päälle on levitetty maksapastejaa ja hienoksi leikattuja sieniä ja kääritty voitaikinaan. Loja Saarinen piti kuhasta sen kaikissa muodoissa.

– Tilliliha, piparjuuriliha ja silavapannukakku olivat tyypillisiä ruokia. Kasviksia tarjottiin usein kuorrutettuna, esimerkiksi keitettyä purjoa kuorrutettiin uunissa valkokastikkeella ja juustolla, Ehrnrooth-Jokinen kertoo.

Kesähelteillä arkkitehtitoimiston väki saattoi mennä alas rannalle ja töitä jatkettiin vasta illalla. Professori Otto-Iivari Meurman muisteli, miten tällaisina päivinä Loja Saarinen toi illalla ateljeehen voileipiä ja kannullisen unkarilaista viiniä.

Hvitträskin kahvilan ja tilausravintolana toimivan ravintolan toiminnasta vastaa Food Camp Finland.

Kahvila on avoinna museon aukioloaikoina syyskuun loppuun asti keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu