Kulttuuri

Luonto naurattaa Haltiassa – hauskat luontokuvat kannustavat suojelemaan luontoa

Parhaissa luontokuvissa on huikeaa tilannekomiikkaa.

Jean-Jacques Alcalay

Tanssivia karhuja, veikeitä oravia, äreän näköisiä pöllöjä ja monia muita hilpeitä kuvia on nähtävillä Haltian LOL - Luonto on laiffii -näyttelyssä.

Se on jatkumoa kesän 2017 Nou hätä -näyttelylle, jolloin esillä olivat vuoden 2015 ja 2016 parhaimmat hauskat luontokuvat. Tämän näyttelyn näki yli 34 000 ihmistä.

Maailman hauskimmat villieläinkuvat ovat maailmanlaajuisen The Comedy Wildlife Photography Awards -kilpailun (CWPA) otoksia eli parhaat kuvat vuosilta 2017 ja 2018.

Uudessa näyttelyssä kuvia nähdään peräti 82. Puolet niistä on näyttelysalissa tulostettuina vedoksina ja toinen puoli on nähtävillä KinoLOL:issa näyttelysalin perällä.

– Nou hätä -näyttely oli tosi suosittu ja kaikki esillä olleet kuvat myytiin, luontokeskuksen johtaja Tom Selänniemi sanoo.

Myös kaikki LOL-näyttelyn kuvat ovat myynnissä yksittäin ja ne maksavat 170–250 euroa. Ostetun kuvan saa omaksi näyttelyn päätyttyä marraskuussa. Näyttelyn esityskorvaus ja myytyjen kuvien tuotto menevät suoraan villieläinten suojelutyöhön Born Free Foundation -säätiön kautta.

Viidestä valokuvasta on teetetty myös postikortit, jotka ovat myynnissä Haltian myymälässä.

– Tämä Luonto on laiffii -näyttely jatkaa talvikaudella esillä olleen Jälkiä-näyttelyn luonnonsuojelullista sanomaa. Jälkiä-näyttely nosti esiin ympäristöahdistusta, mutta LOL-näyttely muistuttaa luonnon monimuotoisuuden ja suojelun tärkeydestä hilpeiden kuvien avulla.

Näyttelyn kuvat on otettu eri puolilla maailmaa, ja mukana on kolmen suomalaisen valokuvaajan kuvat. Kaikissa on aiheena karhu: Valtteri Mulkahaisen kuva Äiti palaa kotiin vanhempainillasta, Esa Ringbomin kuva Kiusottelija ja Hannele Kaiholan kuva Tyrmäys.

Hauskojen kuvien taustalla saattaa olla kuukausien tai jopa vuosien työ.

– Kaikki valokuvat näyttivät hienoilta tietokoneen näytöllä, mutta seinällä kuvat ovat vielä hienompia. Ei ollut helppoa päättää, mistä kuvista tehdään vedos, Haltian näyttelypäällikkö Heidi Rosenström sanoo.

Kilpailun tavoitteena on edistää villieläinten suojelua kuvien herättämien myönteisten kokemusten kautta. Internetissä kilpailun tuotokset ovat olleet todella suosittuja.

– Näyttelyssä voi osallistua myös meemikilpailuun, Heidi Rosenström sanoo.

Ne voi julkaista tunnuksella #haltia tai #luontoonlaiffii.

Näyttely vinkkaa kävijöille, mitä jokainen voi tehdä luonnon hyväksi. Luonnonsuojelijan neljä K:ta ovat kunnioita, kuluta järkevästi, korjaa ja kehitä.

Hauskat luontokuvat

Luonto on laiffii

Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, Espoo.

Pääsyliput: Aikuiset 13 euroa, alennusliput, 8 euroa, perhelippu 25 euroa.

Haltia on 30.9. asti avoinna joka päivä kello 10–18.

Haltian 6-vuotispäivänä to 6.6. Haltia on avoinna kello 06–20. Sisäänpääsy Haltian luontonäyttelyihin 6 euroa per henkkilö koko päivän. Ohjelmassa kello 17–20 välillä taiteiljatapaaminen Villasiivet-näyttelyn Filippa Loikkasen kanssa, polkujuoksulenkki, sekä letut ja nokipannukahvit 50 ensimmäiselle maksutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu