Kulttuuri

Marita Liulian näyttely vie taiteen mysteerin äärelle

Marita Liulia löysi taiteen taikamaailman jo lapsena. Liulia on työskennellyt Heinolassa, mutta nyt hän löytänyt studion Kalliosta.

Anneli Tuominen-Halomo

Didrichsenin taidemuseo esittelee kesänäyttelyssään monialaisen taiteilijan Marita Liulian teoksia.

Liulia on antanut taidenäyttelynsä nimeksi Mysterium kahdesta syystä: Hän on viime vuosina pohtinyt luovuuden ihmettä ja toiseksi se viittaa Einsteinin mottoon siitä, että ”kauneinta mitä saatamme kokea on salaperäisyys”.

Liulia rakastaa isojen teosten tekemistä. Hän kokee, että kontrolloimattomuus tuottaa mysteeriumin. Suurikokoisissa teoksissa on häivähdyksiä maisemista.

Maalausten aiheissa, värimaailmassa ja materiaaleissa näkyvät Liulian taiteellisen työskentelyn elementit: vesi, tuli, maa, ilma, metalli ja puu.

– Olen aina rakastanut maalauksen materiaalin tuntua, sen pitää näkyä teoksessa.

Maalauksissa hehkuvat musta laava ja kulta. Liulia käyttää niitä, koska ne käyttäytyvät valossa mielenkiitoisesti ja vuorokauden mittaan teoksissa voi havaita eri asioita.

– Kuvaan samalla kun maalaan. Havaitsen puutteet ja virheet, kun katson teoksia kameran läpi, Marita Liulia kertoo työskentelytavoistaan.

Ilmastonmuutos ja sen seuraukset ovat viime aikoina alkaneet näkyä Marita Liulian maalausten teemoissa. Uutiskuvat, kuten öljyyn tahriutuneet linnut vaikuttavat häneen. Vesi on paikoin mustaa.

Liulia on käynyt 70 maassa, joten hän on pystynyt seuraamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri paikoissa.

– Se on ihan järkyttävää, millaisia muutoksia elinaikanani on tapahtunut.

– Ilmastoaiheet ovat vaan tulleet maalauksiini, se ei ole tietoinen valinta. Kun tulen kotiin, maalaan sen mitä olen nähnyt.

4840270-n.jpg

Marita Liulian maalauksissa on mystisiä maisemia. Viime vuosina ilmastonmuutos on tullut yhdeksi maalausten teemaksi. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

Yksi Didrichdenin näyttelyhuoneista on kuin pieni kappeli. Maalaukset hehkuvat punaista ja kultaa.

– Loistavimmat teokset olen maalannut pilkkopimeässä Suomen talvessa itselleni valoksi, Liulia sanoo.

Nuorena Marita Liulia maalasi paljon. Hänen teoksensa olivat silloin pieniä, ikonimaisia teoksia. Sittemmin hän on muun muassa tehnyt multimediateoksia, lyhytelokuvia, näyttämöteoksia ja valokuvannut.

– Kymmenen vuotta sitten löysin maalaamisen uudelleen.

Sen jälkeen taiteilijan tahti onkin ollut melkoinen.

– Viime vuonna tein noin sata maalausta. Järkytyin itsekin, kun tajusin sen tehdessämme näyttelyihin liittyvää Mysterium-kirjaa, Liulia sanoo.

Alkuvuodesta Tokion Spiral Wacoal Art Centerissä nähtiin Marita Liulian laaja Golden Age -näyttely.

Tokiossa hän maalasi joka päivä kahden viikon aikana yleisön edessä. Siellä syntyi teos, josta on rakennettu Didrichsenille Mysterium-huone.

Ensi vuonna Liulia matkustaa residenssiin Japaniin.

– Vastaan aina ”joo” kutsuihin.

– Saa nähdä, mitä siitä tulee, kun työskentelen sellaisen japanilaisen taiteilijan kanssa, joka ei puhu lainkaan englantia, Liulia miettii.

4840262-n.jpg

Näyttelyssä on esillä myös Marita Liulian käyttämiä asuja. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

Didrichsenillä maalausten rinnalla nähdään Liulian valokuvia ja videoteoksia sekä henkilökohtaista esineistöä ja taiteilijan pukuja eri vuosikymmeniltä. Yksi museon näyttelysaleista muuntuu Liulian käsissä salaperäiseksi tarot-huoneeksi.

Liulian monimuotoinen maailma on nähtävillä tänä kesänä myös Laukon kartanossa Vesilahdella ja syksyllä Kuntsin Modernin taiteen museossa Vaasassa.

Laukon kartanossa Marita Liulia on värittänyt teoksillaan koko suuren päärakennuksen. Siellä on barokkisali ja muita saleja. Sinne päätyivät ne teokset, jotka olivat liian suuria Didrichsenillä esiteltäviksi. Vaasaan hän aikoo maalata uusia maalauksia.

.

Taidenäyttely

Marita Liulia

Didrichsenin taidemuseossa (Kuusilahdenkuja 1, Helsinki) on esillä Marita Liulian maalauksia, valokuva- ja videoteoksia sekä hänen henkilökohtaista esineistöään ja pukujaan.

Näyttely jatkuu 1.9. asti.

Marita Liulia ja Didrichsenin taidemuseo julkaisevat näyttelyiden yhteydessä Marita Liulia Mysterium -kirjan.

Marita Liulian (s. 1957, Perho) taiteellinen toiminta ulottuu neljälle vuosikymmenelle ja hänen teoksiaan on nähty 50 maassa.

Didrichsenille pääsee myös vesibussilla Helsingin kauppatorilta joka lauantai kello 11.30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu