Puheenaihe

Espoon uusin luontopolku tarjoaa terveysvaikutuksia ja myös leikkimielisiä tehtäviä

Toukokuisissa talkoissa muun muassa kannettiin rastitolppia 2,4 kilometriä pitkän terveysluontopolun varteen. Reitti kulkee ennestään olemassa olleita polkuja pitkin.

Sirpa Repo

Jäljet johtavat Heikki Lenkkeriin. Hän on Espoon uusimman luontopolun alulle saattaja.

Olari-seuran puheenjohtaja kertoilee muutama vuosi sitten alkaneensa miettiä, että Olarin kupeessa ollut luontopolku pitäisi herätellä uudestaan henkiin.

– Aloimme syksyllä 2017 selvitellä olisiko se mahdollista. Luonnon ja metsän hyvää tekevä vaikutus on tiedossa, mutta ilman rahoitusta polku ei syntyisi Lenkkeri selvittää.

 

Rahoitusta hankkeelle löytyi kaupungilta, joten suunnittelu pääsi alkuun viime vuoden lopulla.

Ympäristömuotoilija Iira Niemeläinen arvioi, että kaikkinensa nimen terveysluontopolku saanut hanke tulee maksamaan vähän alle 24 000 euroa.

Polkua on suunniteltu isolla ja monipuolisella väellä. Edustajia on ollut lähes 20 lähialueella toimivasta järjestöstä ja asukasyhdistyksestä sekä kaupungilta.

– Tämä on kaikkien espoolaisten polku, tuumii Suurpellossa asuva Eira Mononen.

Hän osallistui toukokuussa talkoisiin, joissa muun muassa vietiin paikoilleen rastipisteitä ja penkkejä.

Samoissa talkoissa häärinyt Lars Lönnqvist sanoo luonnon olevan hänelle rauhoittumispaikka. Hän on asunut Olarissa vuodesta 1960. Luontokuvausta harrastava mies toivoo, että polku saa runsaasti käyttäjiä.

– Haluan, että muutkin kokevat tämän hienon luonnon.

 

Uusi polku on noin 2,4 kilometriä pitkä. Kokinmetsän polulle löytää Olarinkadun ja Ylismäentien kulmassa olevalta parkkipaikalta. Kun kävelee noin 300 metriä kuntorataa, näkee ensimmäisen opastaulun.

Polun varrella on kahdeksan rastipistettä. Niissä tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

– Rastipisteiden tehtävät on mietitty ryhmätöinä. Mukana on ollut esimerkiksi partiolaisia, yhteisöjä ja kaupungin edustajia, Iira Niemeläinen kertoo.

Jokaisella pisteellä on kolme tehtävää. Yksi on päiväkotilapsille ja koululaisille. Heitä kehotetaan esimerkiksi tutkailemaan ympäristöä mustikanvarpujen tasolta. Metsään tutustujille ja sieltä terveysvaikutuksia etsiville on omat tehtävänsä.

– Läheskään kaikille metsässä liikkuminen ei ole tuttua. Toivottavasti saamme metsään nekin, jotka eivät ole tottuneet kulkemaan täällä, talkoisiin osallistunut Katri Rannisto sanoo.

– Esimerkiksi maahanmuuttajille suomalainen metsä voi olla pelottava paikka. Sen vuoksi ajatus on järjestää heille kävelyjä täällä, Rannisto kaavailee.

Terveysluontopolun avajaisia vietetään keskiviikkona 12. kesäkuuta kello 15 polun ensimmäisellä rastilla. Tämä "Hillittömät hiidenkivet" on avokalliolla hiekkatien vasemmalla puolella. Avajaisten jälkeen polun voi kiertää yhdessä opastetusti.

Polku ei ole esteetön.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kirkkonummelle tulossa kaksi uutta luontopolkua: Järvimaisemia, vanhaa metsää, uhanalaista luontoa ja hiidenkiuas25.2.2019 10.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu