Puheenaihe

Elisa, 21, voitti oikeustaistelun – ei mene siviilipalvelukseen eikä armeijaan

Mari Mäkinen

Viime vuonna Itä-Uudenmaan käräjäoikeus langetti Elisa Taurialle 173 päivän valvontarangaistuksen hänen kieltäydyttyään asepalveluksesta ja siviilipalveluksen suorittamisesta. Nyt Helsingin hovioikeus on hylännyt syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä.

Keski-Uusimaa kirjoitti huhtikuussa 2018 Taurian oikeustaistelusta. Käräjäoikeus oli langettanut hänelle 173 päivän valvontarangaistuksen, josta Tauria valitti hovioikeuteen. Tauria on totaalikieltäytyjä, eikä siis halunnut suorittaa armeijaa edes siviilipalveluksena. Hän koki siviilipalveluksen rangaistuksena vakaumuksensa toteuttamisesta.

Taurian oikeudenkäynnin aikaan Jehovan todistajilla on ollut lupa kieltäytyä asepalveluksen ja siviilipalveluksen suorittamisesta uskontoonsa vedoten.

– Minusta on väärin, että Jehovan todistajat vapautetaan armeijasta uskontoon vedoten. Miksi yhdelle ryhmälle on annettu erivapaus?, Tauria hämmästeli Keski-Uusimaan haastattelussa.

Myös YK:n ihmisoikeuskomitea on toistuvasti huomauttanut YK:n Kansallisia ja poliittisia oikeuksia koskevan sopimuksen 26 artiklan siitä soveltamiskäytännöstä, jonka mukaan totaalikieltäytymisoikeus oli rajattu vain Jehovan todistajiin.

Helsingin hovioikeus kumosi torstaina käräjäoikeuden aiemmin antaman tuomion. Hovioikeus sovelsi Taurian tapaukseen lievempää lakia. Lakia on sittemmin muutettu niin, että Jehovan todistajien erivapaus poistuu.

Taurialla on oikeusprosessin aikana ollut meneillään sukupuolenkorjaus. Tämä ei vaikuttanut oikeuden ratkaisuun.

Muokattu 7.6.2019 klo 8.09: "Sukupuolenvaihdos" vaihdettu "sukupuolenkorjaukseksi".

 

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu